Suomen Urheilutietäjät ry

F1-autoilun maailmanmestareita Suomessa

Julkaistu joululehdessä 2008
Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto

Formula 1 -autoilun ja Suomen välisistä yhteyksistä on kirjoitettu paljon, mutta en muista nähneeni missään katsausta siihen, ketkä ulkomaalaiset F1-maailmanmestarit ovat käyneet maassamme. Koska pätevät henkilöt eivät tunnu tarttuneen aiheeseen, tässä on sopivan kirjoittajan katsaus asiaan, josta ei sataprosenttista tietoa pystyttäne antamaan, sillä jokaista yksityistä käyntiä ei välttämättä ole juuri kerrottu julkisuudessa, enkä ole seurannut likikään kaikkia sellaisia viestimiä, joissa on voitu kertoa Suomessa piipahtamisista.

Suomalaiset maailmanmestarit Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen ovat asuneet suuren osan elämästään ulkomailla, mutta lista heidän tekemisistään ja olemisistaan rajojemme sisäpuolella vaatisi vähintään kokonaisen lehden. Siksi tässä artikkelissa keskitytään ulkomaisiin mestareihin.

Suomessa kilpailleita maailmanmestareita

Vuonna 1966 ajettiin Keimolan radalla tuolloisessa Helsingin maalaiskunnassa Formula 2- ja Formula 3 -luokkien kutsukilpailu, jossa oli mukana neljä urallaan F1-luokan maailmanmestariksi yltänyttä ajajaa: australialainen Jack Brabham (voittaja, MM 1959–60 ja 1966), Uudesta-Seelannista kotoisin ollut Denny Hulme (kakkonen, MM 1967), skotti Jim Clark (kolmonen, MM 1963 ja 1965) sekä Itävaltaa edustanut Jochen Rindt (nelonen, MM 1970).

Keimolan F2-kilvassa 1967 nähtiin niinikään neljä maailmanmestaria. Näistä Clark otti voiton, Rindt oli kakkonen ja englantilainen Graham Hill (MM 1962 ja 1968) kolmonen, kun taas Brabhamin kohtalona oli keskeytys. Rindt kilpaili Keimolassa vielä urheiluautokilvassa 1969, vaikka hänen appensa Curt Lincoln oli myynyt radan Wihuri-yhtymälle edellisenä vuonna. Vuosina 1966 ja 1967 Rindt oli auttanut Lincolnia maailmantähtien haalimisessa Suomeen.

Maailmanmestareita saatiin myös 5.9.1967 eli kaksi päivää Keimolan mittelön jälkeen Hämeenlinnan Ahvenistolla ajettuun F2-kilpaan. "Apparan" voittajaksi sompaili Rindt, kakkoseksi Brabham ja kolmoseksi Clark, mutta Hill joutui tyytymään viidenteen tilaan.

Kuolemansa jälkeen maailmanmestariksi yltänyt Jochen Rindt oletettavasti piipahti Suomessa useitakin kertoja – kiitos sen, että avioitui Nina Rindtin kanssa maaliskuussa 1967. Vihkiminenkin tapahtui Suomessa, mutta tarkka paikka on tämän kirjoittajalta selvittämättä. Elämä pelissä -kirjassa tarjotaan Espoota, suomeksikin julkaistussa elämäkerrassa (Jochen Rindt – kuolematon maailmanmestari) Helsingin vanhaa kirkkoa ja Retro Auto Moto -lehden numerossa 61 puolestaan Sipoota. Vanha kirkko löytyy myös Espoosta ja Sipoosta, joten elämäkerran tieto ei välttämättä ole oikea.

Graham Hill nähtiin Suomessa vuoden 1967 jälkeenkin – Vauhti-74-näyttelyssä Helsingissä.

Vuosina 1975, 1977 ja 1984 maailmanmestaruuden vienyt itävaltalainen Niki Lauda ehti kaasutella Keimolan ja Ahveniston radoilla ennen pinnalle nousuaan. Formula Veen ratissa Keimolassa vuonna 1968 tuloksena oli nelostila ja urheiluautojen Interserie-kilvassa samalla radalla kaksi vuotta myöhemmin keskeytys. F3-kilvassa Ahvenistolla 1970 Lauda ajoi neljänneksi. Loppuvuonna 2003 Lauda oli Suomessa suorittamassa Airbus A 320 -lentokoneen tyyppikoulutusta ostettuaan lentoyhtiön muutama vuosi aiemmin myymänsä Lauda Airin tilalle. Tuon yhtiön koneella Lauda oli käynyt Helsinki-Vantaan kentällä 1987.

Tupakan mainostamiskielto astui Manner-Suomessa voimaan maaliskuun alussa 1978 mutta Ahvenanmaalla vasta vuotta myöhemmin. Tunnettu punavalkoinen savukemerkki järjestikin 15.3.1978 Maarianhaminassa lehdistötilaisuuden, jonka tähtiä olivat RR-moottoripyöräilystä tuolloin rata-autoiluun siirtynyt italialainen Giacomo Agostini sekä F1-mestarit Lauda ja James Hunt. Maailmanmestariksi 1976 kaasutellut englantilainen Hunt oli piipahtanut vastaavassa tilaisuudessa Helsingissä jo mestaruutensa jälkeisenä vuonna, jolloin kyseessä oli hänen toinen visiittinsä maahamme. Ensimmäinen oli tapahtunut Formula 3 -ajajana Keimolassa ja Ahvenistolla vuosia ennen maailmanmestaruutta. Ahvenistolla 1970 Hunt oli kolmas mutta voitti parillakymmenellä sekunnilla Niki Laudan.

Ahvenistolla järjestettiin vuosina 1985 ja 1986 Tähtien kisa -niminen tapahtuma, jossa ralli- ja ratahuiput testailivat paremmuuttaan eri autourheilulajeissa. Kummallakin kerralla osanottajiin kuului yksi ulkomaalainen MM-kulta-ajaja: kesällä 1985 brasilialainen Nelson Piquet (MM 1981, 1983 ja 1987) sekä vuotta myöhemmin englantilainen Nigel Mansell (MM 1992 eli vuosia Tähtien kisan jälkeen). Suomalaisyleisön näkökulmasta kiinnostavin tähti tosin lienee ollut Keke Rosberg.

Kanadalainen vuoden 1997 mestari Jacques Villeneuve on ollut Suomen kamaralla ainakin hallikartingkilvassa Helsingissä 1998 ja Mika Salon häissä samassa kaupungissa seuraavana kesänä.

Vain muissa merkeissä maahamme tulleita

Vauhti-74-näyttelyssä nähtiin Graham Hillin ohella viisinkertainen maailmanmestari (1951 ja 1954–57) Juan Manuel Fangio. Argentiinalainen vietti sittemmin viikon Suomessa keväällä 1992 ollen paikalla muun muassa Eläintarhanajojen muistoajossa.

MM-kultaa 1969, 1971 ja 1973 kaasutellut skotti Jackie Stewart on käynyt Suomessa ainakin lehdistötilaisuudessa syksyllä 1971. Brasilialainen Emerson Fittipaldi – mestari 1972 ja 1974 – piipahti pr-keikalla Suomessa 1970-luvun puolivälissä. "Fittiä" jututti mm. Anssi Kukkonen, joka teki Urheiluruutuun haastattelupätkän istuen Fittipaldin ajaman henkilöauton kyydissä.

Alain Prost – ranskalainen mestari vuosilta 1985–86, 1989 ja 1993 – kävi maaliskuussa 2003 Ivalossa testaamassa Andros Trophy -jääratasarjan renkaita. Vajaata vuotta myöhemmin hän lensi huonon sään takia Helsingin kautta suomalaisten rengaskauppiaiden vieraaksi Tallinnaan.

Kuortaneen urheiluopisto on ollut vuoden 2007 alusta yhteistyössä McLaren-tallin kanssa, mutta McLarenilla kauden 2007 ajanut kahden edellisvuoden maailmanmestari Fernando Alonso ei paikalla ilmeisesti ole ollut. Tammikuussa 2007 espanjalaisen saapumisen esti sairastuminen, mutta mies on paikannut tilannetta lomailemalla Levillä vuodenvaihteessa 2007/08.

Kuluvan vuoden maailmanmestari Lewis Hamilton sen sijaan on nähty Kuortaneella ainakin kuudesti. Ensimmäinen ja toinen kerta olivat jo F2-uran aikana ja luullakseni tuorein käynti toukokuussa 2008. Kesällä 2007 Hamilton oli Suomessa toipumassa Nürburgringin osakilvan törmäilyistä, ja ilmeisesti tuolla käynnillä Sami Seliö tarjosi Hamiltonille kyydin kaksipaikkaisessa F1-veneessä Jyväskylän MM-rallin oheistapahtumassa.

Vesa-Matti Peltola

Suomen Urheilutietäjät ry