Berliinin olympiakisoissa 1936 Saksa voitti joukkuekilpailun ja Sveitsi sai hopeaa. Suomalaiset saivat pronssimitalit. Joukkueessa voimistelivat Uosikkinen, Savolainen sekä viipurilaistaustaiset Pakarinen, Ale Saarvala, Noroma, Teräsvirta, Eino Tukiainen ja Esa Seeste.
Rekin finaalissa Pakarinen oli yksi suosikeista. Hän teki jälleen hienon liikesarjan, mutta sai tyytyä kuudenteen sijaan Ale Saarvalan voittoon päättyneessä kilvassa, Savolainen oli viides ja Uosikkinen seitsemäs. Saarvala hurmasi yleisön ja tuomarit tekemällä alastulona ensimmäisenä voimistelijana kaksoisvoltin. Muut mitalit menivät saksalaisille Schwartzmannille ja Freylle. 12-ottelussa Schwartzmann ja Frey saivat kaksoisvoiton. Pakarinen jäi 28. sijalle.
Olympiakisojen jälkeen joulukuussa 1936 Kelkkalan Kisailijat järjesti Viipurissa kansalliset kilpailut. Ilmari Pakarinen huudatti jälleen yleisöä huikealla rekkiliikkeellä, josta tuomarit antoivat 9,9. Hän voitti olympiakisojen kultamitalimiehen Saarvalan.
Maailmansodan takia olympiakisoja ei järjestetty 1940 eikä 1944. Pakarinen kilpaili edelleen sotavuosina ja oli maaotteluedustajana Unkaria vastaan 1943. Tapansa mukaan hän voitti rekkikilpailun.
Vielä vuonna 1946 Pakarinen oli Voimisteluliiton näytösjoukkueessa Ruotsissa. Lontoon olympiakisat 1948 kiinnostivat häntä, mutta kilpailijana ne jäivät unelmaksi olkapäävamman vuoksi. Lontoossa Pakarinen oli kuitenkin voimistelun arvostelutuomarina.
Talvisodan aikana Ilmari Pakarinen työskenteli autokorjaamolla kunnostamassa rintamalla tarvittuja ajoneuvoja. Jatkosodassa hän oli osan ajasta esikuntatehtävissä Imatran Valtionhotellissa, mutta myös rintamalla Kannaksella.
Kun Viipuri oli menetetty, Pakarinen siirtyi perhei-neen sotien jälkeen Jyväskylään, jossa asui hänen vaimonsa sukulaisia. Valle Resko jatkoi liiketoimintaa Lahdessa, Ilmari Pakarinen perusti vaatetusliikkeen Jyväskylään.
Vaatekauppa sujui aluksi hyvin, mutta 1950-luvun loppupuolella tuli taloudellisia vaikeuksia, jotka päättyivät firman konkurssiin. Pakarisen perhe päätti muuttaa Australiaan.
– Kummisetäni Kalevi Tompuri oli mennyt Australi-aan jo vuonna 1952. Hän järjesti meille valmiiksi asunnon ja työpaikat. Laivamatka Helsingistä Sydneyyn kesti kuusi viikkoa, muistelee Ilmari Pakarisen poika Juha.
Lähtöpäivä oli 27. toukokuuta 1959, eikä Ilmari Pakarinen koskaan palannut pysyvästi Suomeen. Australiassa odotti uusi elämä. Hän ryhtyi muurausurakoitsijaksi Sydneyssä. Pakarisen firma oli rakentamassa esimerkiksi 22-kerroksista asuintaloa Sydneyhin. "Ilun" isä oli ollut muurari, ja poika oli oppinut taidon jo 1920-luvulla Viipurissa.
Vuodesta 1972 Pakariset asuivat Gold Coastissa Brisbanen lähellä. Ilmari siirtyi eläkepäiville 1970-luvun puolivälissä.
– Isällä oli verenkierto-ongelmia. Niihin ei oikein löytynyt lääkkeitä. Syksyllä 1987 matkustin Suomeen ja ostin lääkkeitä. Kesken matkan sain tiedon Australiasta, että isä oli kuollut, kertoo Juha Pakarinen.
Ilmari Pakarinen kuoli Gold Coastissa Suomen 70-vuotisitsenäisyyspäivänä 6.12.1987. Hän oli syntynyt Viipurissa 12.9.1910.
|