Ensimmäinen suomalainen hiihtäjien huippuvalmentaja ulkomailla oli Väinö Sares (alkuaan Böckerman). Hän oli lähtöisin Karjalankannakselta, jossa hänen isänsä Uno Böckerman toimi opettajana Sakkolassa.
Väinö Böckerman syntyi Sakkolassa 18.10.1908. Hän innostui urheilusta samoin kuin perheen vanhempi poika Eino, joka oli syntynyt 8.3.1907.
Urheiluseura Sakkolan Jäntevän 1920-luvulla laantunut toiminta piristyi, kun seuran puheenjohtajaksi vuonna 1927 valittiin 19-vuotias ylioppilas Eino Böckerman. Eino lähti kuitenkin seuraavana vuonna opiskelemaan teologiaa Helsingin yliopistoon ja suomensi sukunimensä 1930-luvun alussa. Valmistuttuaan papiksi hän toimi muun muassa kirkkoherrana Imatralla ja Lapualla sekä tuomiorovastina Lapualla ja Helsingissä. Politiikkaan Eino Sares osallistui Suomen Kristillisen Liiton puheenjohtajana 1967–70.
Eino harrasti Sakkolassa hiihtoa kuten pikkuveljensä Väinökin. Väinö Böckerman kirjoitti Käkisalmen yhteiskoulusta ylioppilaaksi 1927 ja seuraavana vuonna hänet valittiin veljensä seuraajaksi Sakkolan Jäntevän puheenjohtajaksi. Väinö oli seuran paras hiihtäjä.
Väinö lähti vuonna 1929 Helsingin kauppakorkeakouluun, ja Sakkolan Jäntevän puheenjohtajuus jäi. Hän valmistui ekonomiksi 1931 ja kauppatieteiden maisteriksi 1934 sekä jatkoi Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Hän työskenteli lisäksi Ylioppilaslehden toimittajana 1931–33.
Opiskelun ohessa Väinö Sares harjoitteli hiihtoa. Hän voitti akateemisia mestaruuksia ja SVUL:n Viipurin piirin mestaruuksia. Salpausselän kisoissa hän oli 10 kilometrillä 10:s 1932.
Syksyllä 1934 Italian hiihtoliitto tiedusteli suomalaiselta veljesliitoltaan (nimi tuolloin pelkkä Hiihtoliitto – Suomen-sana lisättiin alkuun hieman myöhemmin), olisiko Suomessa ketään kielitaitoista hiihtovalmentajaa, joka voisi tulla Italian hiihtäjien päävalmentajaksi. Täkäläinen liitto kyseli halukkaita, ja valinta kohdistui maisteri Väinö Sarekseen.
Valinnan ratkaisivat Sareksen hyvä kielitaito, esiintymiskyky ja valmennuskokemus. Oman kilpahiihtonsa ohessa hän oli opiskellut myös valmennustietoutta. Hän puhui sujuvasti saksaa.
Italian maastohiihto oli 1930-luvun alussa vielä alkuvaiheissaan. Juuri siksi maan hiihtoliitto halusi valmennusta kehittämään suomalaisen asiantuntijan. Suomi oli Ruotsin ja Norjan ohella maailman johtava hiihtomaa.
MM-hiihdoissa Tatralla 1935 italialaiset eivät vielä menestyneet, mutta Garmisch-Partenkirchenissä 1936 olympiakisojen 4 x 10 kilometrin viestissä Italia oli Suomen, Norjan ja Ruotsin jälkeen neljäs.
Viesti oli olympiakisoissa ensimmäisen kerran, kun kilpahiihdon harrastus oli levinnyt laajalle. Viestissä oli mukana 16 kvartettia. Suomalaista valmennustietoa oli hankittu ulkomaille lisää. Kuudenneksi tulleen Saksan päävalmentajana oli Veli Saarinen ja kymmenenneksi tulleita jugoslaaveja valmensi Eino Kuisma.
Sares teki ahkerasti työtä. Saapasmaan edustushiihtäjien harjoituspohja alkoi vähitellen riittää kilpailussa Pohjoismaiden parhaita vastaan.
|