SM-liigaa vuodesta 2008 Bluesissa ja Pelicansissa pelanneen Sami Blomqvistin syntymäpaikkana on Jääkiekkokirjoissa ja Jääkiekkolehdissä ollut Espoo, mutta kirpputorilta ostamani Pelicansin vuoden takainen kausikirja tarjoaa paikaksi Örnsköldsvikiä Ruotsissa. Samin isä Timo – Suomen olympiahopeajoukkueen kapteeni 1988 – pelasi örnsköldvikiläisessä MoDossa 1987–90, mutta Sami on syntynyt 12.6.1990, jolloin perhe saattoi olla jo Suomessa. En kuitenkaan tiedä, millä tavoin syntymäpaikka virallisesti merkitään, jos suomalainen perhe asuu pääosan vuodesta ulkomailla. Laineen tennissiskokset Emma (*26.3.1986) ja Essi (*28.7.1984) ainakin on ollut tapana ilmoittaa Karlstadissa syntyneiksi, ja taustalla on se, että isä Erkki Laine kiekkoili noihin aikoihin Ruotsissa.
Tavoitteena Stanley Cup -kirjassa lukee, että Jokerien nykyinen toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen olisi aloittanut maallisen taipaleensa Kuopiossa. Kekäläinen on kieltämättä saanut kiekkokasvatuksensa Pohjois-Savon keskuskaupungissa mutta todennut Veikkaajassa 6/2010 seuraavasti: "Synnyin itsekin vuonna 1966 Tampereen Härmälään." Tässä tapauksessa Jääkiekkokirjat ovat samaa mieltä pelaajan kanssa.
Jääkiekkokirjojen ja Jääkiekkolehtien julkaisemissa kokoonpanotiedoissa on ollut Tuomas Kiiskisen – KalPan liigapelaajan vuodesta 2005 – syntymäpaikkana Kuopio, jota tarjottiin myös Kiiskiselle esitettyjen 99 kysymyksen yhteydessä Jääkiekkolehdessä 2/2011 sivulla 71 olleessa henkilö- ja uratietopaketissa. Haastattelutekstistä sivulta 64 kuitenkin ilmeni, että Kiiskinen on syntynyt ja kasvanut Vuorelassa Siilinjärven puolella. Koska syntymäpaikat on Suomessa 1950-luvun alusta lähtien kirjattu ensimmäisen kotikunnan perusteella, Kiiskisen virallisissa papereissa lukee kaiken järjen mukaan Siilinjärvi, joka esiintyykin uusimmassa Jääkiekkokirjassa. Jääkiekkolehti 7/2011 tarjosi yhä Kuopiota.
SM-liigaa Tapparassa, JYPissä ja Ilveksessä 2003–06 tahkonneen Lauri Kinoksen syntymäpaikaksi on Jääkiekkokirjoihin merkitty Jyväskylä. Lokakuussa vastaani tuli Jääkiekkolehden 8/2001 julkaisema Kinos-juttu, jonka mukaan kiekkoilija on syntynyt Kemissä ja muuttanut 9-vuotiaana Kemin läheltä Kaakamosta Jyväskylään. Postinumeroluettelo osoitti Kaakamon olevan Torniota, joten Kemikään ei välttämättä ole oikea paikka.
Hallussani olevissa Suuri Olympiateos 1906–2000:n käsikirjoituspapereissa oli vuoden 1980 olympiakiekkoilijan Jukka Koskilahden syntymäpaikkana myös mm. Urheilumme kasvot 3:ssa ja SOT 3:ssa esiintynyt Raisio, mutta SOT 1906–2000:n julkaistussa versiossa on kaupunkina Turku. Muutos lienee perustunut Koskilahden omaan ilmoitukseen, jota en pysty kumoamaan, eli Jääkiekkokirjoissakin vuodesta 2003 esiintynyt Turku lienee totuudenmukainen merkintä.
Olympiahopeaa 1988 kiekkoilleen Kari Laitinen syntymäkunnaksi SOT Calgaryssä ja Suomen Urheilulehdessä 38/1985 ilmoitettu Vantaa on helppo oivaltaa vääräksi, sillä Laitinen on päässyt pois äitinsä kohdusta 1964 ja Helsingin maalaiskunta muuttunut Vantaaksi vasta vuoden 1972 alussa. Voisi siis epäillä, että oikea merkintä olisi Helsingin mlk, vaikka SOT Atlanta, SOT 1906–2000 ja Jääkiekkokirjat ovat Helsingin kannalla.
Helsingin mlk ei ole ollut läheskään ainoa suomalaispaikka, jonka nimeen on sisältynyt maalaiskunta-sana. Näissä kunnissa syntyneiden kohdalta loppuliite on varsin usein jäänyt vahingossa pois, mutta vastaani on tullut myös aiheeton maalaiskunta-kirjaus. Huomasin aikanaan vuoden 1994 Ekonomimatrikkelissa olleen Anssi Melametsän syntymäpaikkana Jyväskylän mlk. Kerroin löydöstäni Juhani Similälle, joka varmisti väestörekisteristä, että oikea merkintä on jääkiekko- ja olympiakirjallisuudessa toistuva Jyväskylä.
Vuosittaisissa Jääkiekkokirjoissa on pitkään ollut Fredrik Norrenan syntymäpaikkana Pietarsaari samoin kuin vastaavissa pohjoisamerikkalaisissa NHL Official Guide & Record Book -julkaisuissa ynnä Jääkiekkolehden 3/2001 Norrena-jutussa, jossa maalivahti kuitenkin mainitsi olevansa kotoisin maalaiskunnan puolelta. Urheilun vuosikirja 27:ssä onkin suomalaisten vuoden 2006 talviolympiamitalistien esittelyissä syntymäkuntana Pietarsaaren mlk, ja samaa tietoa tarjoaa Suomen Olympiakomitean 100-vuotishistoria. Nykyisinhän kunta on toisenniminen, sillä Pietarsaaren maalaiskunnasta tuli Pedersören kunta päivämäärällä 22.3.1989. Uusin Jääkiekkokirja sisältää kaksi tulkintaa: kauden 2011/12 maalivahtien listalla olevan Pietarsaaren ja SM-tasolla torjuneiden rekisterissä olevan Petarsaaren mlk:n.
Suomen A-maajoukkueessa sekä pelaajana että valmentajana mainetta niittänyt Kalevi Numminen on ties kuinka monessa lähteessä määritelty syntyperäiseksi tamperelaiseksi, mutta SVUL:n Hämeen piirin 80-vuotishistoria väittää Nummisen syntyneen Ruovedellä ja muuttaneen lapsena Tampereelle. Juhani Similä on kuitenkin todennut aikanaan selvittäneensä "Kallun" etunimet Tampereelta ja saaneensa tällöin tiedon siitä, että virallinen syntymäpaikka on Tampere. Vielä 1940-luvulla syntymäkunnat kuitenkin määritettiin toisinaan todellisen tapahtumapaikan – käytännössä lähinnä sairaalan – eikä vanhempien kodin perusteella, joten Ruovesi-tulkinnallekin saattaa löytyä perusteita.
Ville Peltosen syntymäpaikkana on uusimmassa Jääkiekkokirjassa kahdessa paikassa – HIFK:n kokoonpanossa ja kauden 2011/12 pelureiden luettelossa – Vantaa, mutta SM-kiekossa joskus pelanneiden tiedostossa Helsinki. Vantaa löytyy myös esimerkiksi NHL:n vuosikirjoista, Suuri Olympiateos 1906–2000:sta sekä Urheilun vuosikirjoista 27 ja 32. Sen sijaan SOT Lillehammerissa sekä Finland All Stars- ja All Star Finland -teoksissa tyrkytetään Helsinkiä. Vuoden 1973 alussa painettu mutta syksyn 1972 puolella toimitettu Urheilumme kasvot 3 ilmoittaa Ville Peltosen isän Esan kotipaikaksi Helsingin. Perhe oli toki voinut muuttaa Vantaalle ennen kuin Ville syntyi toukokuussa 1973, eikä "Murheilumme kasvot" ole aivan luotettavimpia lähteitä.
HIFK:ssa liigaa vuodesta 2007 pelanneen Eetu Pöystin syntymäkuntatietona on Jääkiekkokirjoissa ollut Helsinki, jota on julkisuudessa tarjottu myös Eetun sisaren, Miss Suomeksi 2009 valitun Essi Pöystin syntymän tapahtumapaikaksi. Etelä-Suomen Sanomissa 10.9.2011 kuitenkin oli Essi Pöystin haastattelun yhteydessä syntymäkuntana Säkylä. Kadettiupseerit 1920–2010 -matrikkeli ilmoitti sisarusten isän Timo Pöystin – olympia- ja MM-mitalihiihtäjä Toini Pöystin pojan – palvelleen Porin Prikaatissa 1985–90, ja koska Eetu on syntynyt 1989 ja Essi 1987, Säkylä vaikuttaisi uskottavalta vaihtoehdolta.
Seppo Repo oli SOT 1906–2000:n käsikirjoituksessa kirjattu syntyneeksi Joensuussa, mutta valmiissa kirjassa paikkana on oletettavasti "Hodon" oman korjauksen seurauksena Liperi, joka on näkynyt Jääkiekkokirjoissakin syksystä 2001 lähtien. Aiemmin merkintä oli säännöllisesti – muun muassa Urheilumme kasvot 3:ssa – ollut Joensuu, mutta Vauhdikasta viihdettä -niminen SM-liigan 10-vuotisjuhlakirja tarjosi Liperiä jo 1985. Suomen jääkiekkoleijonat -opus vuodelta 2004 sisältää silti yhä Joensuu-kirjauksen.
Kimmo Rintasen syntymäkuntana on Suomen Olympiakomitean 100-vuotishistoriassa Rauman mlk, vaikka suunnilleen kaikkialla muualla paikkana esiintyy ilmeisen erheellisesti pelkkä Rauma.
Ainakin Urheilumme kasvot 9, Jääkiekkokirjojen pääsarjapelaajarekisterit ja Suomalaiset NHL:ssä -teos ilmoittavat Ilkka Sinisalon syntyneen Hauholla. Käsitys lienee väärä, sillä Jääkiekkolehdessä 8/1994 julkaistusta Sinisalon haastattelusta on tullut silmiin toisenlainen tieto: Sinisalo on syntynyt Valkeakoskella ja muuttanut jo muutaman viikon iässä Helsinkiin. Valkeakoski löytyikin vuodelta 1990 peräisin olevasta Tavoitteena Stanley Cup -teoksesta sekä käytännössä myös Harri Honkalalta ostamastani kauden 1991/92 NHL Official Guide & Record Bookista, jossa nimi on tosin muutettu Valeakoskeksi.
Olympiakiekossa 1960 mukana olleen Voitto Soinin syntymäpaikaksi on kirjattu Koivisto sekä lukuisiin urheilukirjoihin että Siirtokarjalaisten tien ykkösosaan. Juhani Similä huomasi aikanaan, että Koivistolaiset 1939 -kirjan nojalla Soinin tarkka kotipaikka oli Patalan kylän Syrjälä-niminen osa, ja Patala kieltämättä kuului sekä mainitun teoksen että Karjala-kirjasarjan kolmososan nojalla Koiviston maalaiskuntaan. Myöhemmin on kuitenkin tullut mieleen, että Soini on saattanut syntyä Koiviston kauppalan puolella sairaalassa, minkä myötä viralliseksi syntymäpaikaksi on ehkä kirjattu Koivisto. Unohtaa ei voi sellaistakaan vaihtoehtoa, että kotipaikka olisi muuttunut kauppalasta maalaiskunnaksi hyvin pian 6.2.1938 tapahtuneen syntymän jälkeen. Niinpä en takaa, että Jääkiekkokirjojen pääsarjapelaajarekisteriin vuodesta 2003 kirjattu Koiviston mlk olisi varmasti oikea. Hämärän mielikuvani mukaan olisin lähettänyt Jääkiekkokirjan tekijöille kirjeen, jossa muun muassa suosittelin Koiviston korvaamista Koiviston mlk:lla, mutta koska arkistoni ovat yhtä sekavia kuin kaikki muutkin ns. aikaansaannokseni, en pysty ottamaan syytä tai ansiota varmasti itselleni.
Talouselämässä 29/2011 mainittiin NHL-konkari Kimmo Timosen päästäneen ensiparkaisunsa Siilinjärvellä, kun taas muiden muassa Suuren Olympiateoksen osat, Jääkiekkokirjat, NHL:n vuosikirjat ja Sports-Reference-nettisivusto ovat tarjonneet Kuopiota. Sen sijaan Wikipedian Timonen-esittelyssä on ollut paikkana Siilinjärvi. Varhaisemmat kokemukset – esimerkiksi edellä olleet tiedot Ville Peltosesta ja Seppo Revosta – ovat osoittaneet, että julkisuuteen välitettäviin henkilötietoihin saatetaan sijoittaa lähellä oleva iso kaupunki toisinaan myös silloin, kun henkilö on syntynyt niin sanotussa kehyskunnassa. Tällä perusteella Siilinjärveä voisi arvailla oikeaksi vaihtoehdoksi. Päinvastaistakin ilmiötä on toki havaittavissa, kuten Jukka Koskilahden yhteydestä voi huomata. Tosin monet perheet ovat muuttaneet keskuskaupungin naapuriin pian lapsen syntymän jälkeen. Tällöin käy helposti niin, että vasta vähän syntymän jälkeen kotikunnaksi tullut paikka mielletään syntymäkunnaksi.
Suuri Olympiateos 1906–2000:ssa on vuonna 1965 maailmaan tulleen Jari Torkin syntymäkuntamerkintänä "Honkilahti (Rauma)". Juhani Similä oivalsi hyvin pian, että Honkilahtea ei ole liitetty Raumaan vaan Euraan vuonna 1970. Vuoden 1988 olympiahopeapelaajan syntymäpaikaksi on tarjottu myös Raumaa (NHL:n vuosikirjat, Jääkiekkokirjat ja Suomalaiset NHL:ssä -teos) sekä Hinnerjokea (Suomen Urheilulehti 4/1993 ja Suomen Olympiakomitean 100-vuotishistoria). Markku Kasila löysi Rauman henkikirjoista paikaksi Hinnerjoen, ja tieto on päässyt kauden 2011/12 Jääkiekkokirjaan. Jostain syystä Jääkiekkolehti 4/2008 on kertonut "Token" olevan kotoisin Honkilahdelta ja olleen noin kaksivuotias perheen muuttaessa Raumalle. Honkilahti-näkemys löytyy myös Suuren Olympiateoksen Calgary-osasta ja Tavoitteena Stanley Cup -kirjasta.
Jarin veljen Sami Torkin syntymäpaikkana on Jääkiekkokirjoissa ollut Rauma mutta SOT 1906–2000:n Jari Torkki -osuudessa Hinnerjoki. Jälkimmäisessä näkemyksessä on sellainen heikkous, että Hinnerjoki liitettiin Euraan 1970 ja Sami on syntynyt 1978. Jos perhe on muuttanut Raumalle vuoden 1967 vaiheilla ja pysynyt siellä, Jääkiekkokirjojen näkemys on oikea.
Vuoden 1988 olympiapelaajien epäselvyyksiä täydentää Jukka Virtanen, joka on Suomen Urheilulehden 14/1986 mukaan kotoisin Säkylästä. SOT 1906–2000:n ohella muun muassa Jääkiekkokirjoissa esiintynyt syntymäkaupunki Turku tuntuu siis epäilyttävältä, vaikka kotoisin-sana ei välttämättä viittaa syntymäpaikkaan. SOT:n Calgary- ja Atlanta-osissa tarjotaan "Känän" elämän alkupisteeksi Poria.
|