Toisen maailmansodan aikana ainakin Suomen rintamalla pelattiin etenkin asemasodan aikaan ulkokentillä lentopalloa "saappaat" jalassa, ja innostus oli kova, kun saatiin ajatukset edes hetkeksi pois sodan melskeistä. Jo ennen kuin viralliset sarjat Suomessa alkoivat, niin esimerkiksi Suomen Latu, erilaiset firmat/tehdaslaitokset ja seurakuntanuoret harrastivat uutta, kivaa lajia innokkaasti, Varsinaiset sarjapelithän alkoivat vasta 1950-luvun alkuvuosina ja SM-sarja 1957. Suomen Koripalloliitto otti lentiksen ohjelmaansa ja oli jonkin aikaa nimeltäänkin Suomen Kori- ja Lentopalloliitto. Helsinkiläisjoukkueet menestyivät alusta saakka saaden kovaa vastusta muun muassa Tampe-reelta, Porista ja Lahdesta.
Lentopallohan oli silloin mitä sosiaalisin ja halpakin peli, ja arkkipiispa Ilmari Salomies totesi lentopallopelin jälkeen: "Tämähän on niin hauskaa, että jos muut papit tietäis sen, niin ne varmaan kieltäis sen."
Uuden pallopelin huomasivat Helsingissä mm. isojen kerrostalojen isännöitsijät ja talonmiehet, ja monille pi-ha-aukeille pystytettiin rautapylväät. Kaupasta hankittiin Urheilutarpeitten (Karhu) verkot, Artexin pallot sekä Nokian tennarit, ja sitten päästiinkin pelaamaan.
Helsingin kaupunkikin heräsi, ja lentopalloareenoita saatiin mm. Eläintarhaan, Velodromille ja Käpylään. Näillä kentillä, ja myös sisätiloissa päästiin pelaamaan 1953/54 jopa liiton mestaruusturnauksia eri sarjatasoilla. Esimerkiksi Tarmon, Elannon, Ressun, Ruskeasuon ja Tennispalatsin saleissa silloiset pääsarjatason seurat pääsivät vauhtiin. Sitten menikin kymmenkunta vuotta, ennen kuin saatiin valmiiksi Helsinginkadun uusi, upea palloilun erikoishalli. Helsingin Urheilutalona tunnetussa rakennuksessa kelpasi lentopallon lisäksi ratkoa mm. koripallon ja käsipallonkin sarjapisteitä. Katsomot pullistelivat yleisön paljoudesta, eikä 1 000 maksaneen katsojan määrä ollut mikään harvinaisuus.
Salivuoroista oli kova pula ja kilpailu; etenkin viikon-loppuisin. Useimpina 1960-luvun kausina pelasi miesten SM-sarjaa lentopallossa vähintään neljä helsinkiläistä seuraa, koripallossa saman verran ja käsipallossa vielä enemmän. Revi siitä sitten pelivuoroja... Tilannetta tosin hieman helpotti se, että vielä vuoden 1963 lentopallon Suomen mestaruuksista pelattiin kesällä.
Helsingin tienraivaajaseurat lentopallossa olivat Ete-läiset, Johanneksen Pojat, Helsingin Tarmo, Lautta-Pojat ja Käpylän Lentopalloilijat sekä TUL:n seuroista lähinnä Visa sekä Koiton Riento/Elite. Naisissa voittoisia seuroja olivat mm. Ponnistus ja Eiran Riento sekä myöhemmin Wartti ja Kiri-60.
Pelihän oli nk. puulaakipelinä erittäin suosittu ja etenkin 1960–70-luvulla menestyksekkäimmät firmat olivat Alko, Aero/Finnair, palolaitos, poliisit, Elanto sekä Strömberg. Isot firmat oikein värväsivät sarjapelaajia kesätöihin – sarjathan pelattiin iltaisin ja kesäaikaan.
Helsinkihän oli näihin aikoihin nk. ykköskaupunki la-jissa, vaikka etenkin miesten mestaruudet useimmiten karkasivat muihin kaupunkeihin. Esimerkiksi Hämeenlinna, Varsinais-Suomi, Savo ja Karjala kasvattivat kelpo pelimiehiä. Helsinki sai SM-kultaa vasta 1965, jolloin KäLe vei miehissä kullan. JoPo vei tittelit 1967 ja 1968, mutta sitten olikin hiljaista pitkän aikaa, kunnes Lentopalloseura Hesa nappasi kultaa miehissä 1985. Tämä on edelleen viimeisin pääkaupunkilaisten voittama miesten mestaruus.
Naisissa meni hiukan paremmin: Ponnistus ylsi ykköseksi 1958 ja 1962. KäLe voitti mestaruuden 1959, 1961 ja 1963–66 sekä joukkueen toimintaa jatkanut Vartiokylän Wartti 1969, 1970 ja 1972. Koiton Riento oli kultaseura 1967 sekä Moskvitsh-autosta johdetun sponsorinimen otettuaan Helsingin Elitenä 1971. Vuoden 1972 jälkeen on Helsinkiin tullut kultaa vain 1990, jolloin Hesa oli ykkönen.
Helsinki-lentiksen alkuaikojen merkittävät ikonit on tietysti syytä tuoda esille. Osmo Palomäki, Kainu Mikkola, Kari-Pekka Tiitinen, Unto Laurila, Taisto Heinonen, Torsti Seppälä, Harry Sundell, Manne Ripatti, Arto Suontakanen jne. eivät jätä ketään kylmäksi kun pääkaupungin lento-pallosta puhutaan. Kaikki yllä mainitut herrat ovat jättäneet aikanaan "puumerkkinsä" koko Suomenkin lajikulttuuriin.
Oma lukunsa on vuonna 1970 perustettu herrakerho Sikariporras, joka omalla sarallaan on vaalinut lajia pää-kaupunkiseudulla. Seuran näkyvin vetomies on ollut pre-sidentti Mauno Koivisto.
Televisiokin huomasi hienon, nousevan lajin vuonna 1967. Ensimmäinen Suomessa televisioitu ottelu oli La-Po–Kimmo Helsingin Urheilutalosta. Tapahtumat "kuiskasi" eetteriin Juha Jokinen, ja Helsingin Pyttykerho vieraili tuolloin ensimmäistä kertaa lentopallo-ottelussa ja antoi pyttynsä LaPon Antti Tommilalle – historiaa sekin.
|