Olympiapainipronssi ilman yhtään otteluvoittoa

Julkaistu joululehdessä 2013
Etusivu
Lehtiarkisto

Vuosien 1912–28 olympiakisojen useissa lajeissa käytettiin ruotsalaisen Erik Bergvallin kehittämää niin sanottua Bergvallin järjestelmää. Sen mukaan pudotuspeleillä voidaan määrittää vain kilpailun voittaja. Muiden sijojen määrittämiseksi tarvitaan lisäkamppailuja. Bergvallin järjestelmässä kaikki voittajalle hävinneet ottelivat uudestaan toisesta sijasta. Kolmannen sijan ratkaisivat keskenään toiseksi sijoittuneelle hävinneet.

Amsterdamissa 1928 oli vapaapainin keskisarjassa eli alle 79-kiloisissa yhdeksän osanottajaa. Jotta saataisiin kahdeksan kilpailijaa ja neljä otteluparia, käytiin ensin yksi karsintaottelu, jossa sveitsiläinen Ernst Kyburz voitti australialaisen Tom Bolgerin.

Ensimmäisellä kierroksella Kyburz voitti eteläafrikkalaisen Anton Praegin, kanadadainen David Stockton britti Samuel Rabinin, yhdysvaltalainen Ralph Hammonds belgialaisen Louis van der Hertenin ja Vilho Pekkala ranskalaisen Henri Denielin.

Voittajat pääsivät välieriin. Niissä Kyburz voitti Stocktonin ja Hammonds Pekkalan. Suomalaisen tappio tuli äärimmäisen täpärästi jatkoajan jälkeen tuomariäänin 1–2. Finaalissa Kyburz selätti Hammondsin ajassa 3.06 ja pääsi tuulettamaan olympiakultaa.

Bergvallin systeemin mukaan toisesta sijasta eli hopeamitalista ottelivat Kyburzille hävinneet painijat. Pekkala ei kuulunut joukkoon ja jäi siksi ilman mitalia.

Hopeamitalista oteltaessa Hammonds luovutti voiton Kanadan Stocktonille. Suomalaiset arvelivat Hammondsin hävinneen tahallaan. Praeg voitti Bolgerin, joka Bergvallin systeemin mukaan pääsi vielä yrittämään jopa hopeamitalia. Australialainen hävisi tämänkin ottelunsa. Stockton oli Praegia parempi ja sai hopean.

Järjestelmän mukaan pronssista painivat siis Stocktonille turnauksessa hävinneet. Pekkala ei kuulunut tähänkään joukkoon. Britti Samuel Rabin sai olympiapronssin ilman ottelua. Sekä Hammonds että Praeg luovuttivat ottelunsa häntä vastaan.

Näin olympiaturnauksessa vain yhden ottelun käynyt ja senkin hävinnyt Rabin sai pronssimitalin. Samuel Rabinista (alkuaan Rabinovitch) tuli kansainvälisesti tunnettu kuvanveistäjä, joka menestyi taiteilijana ja laulajanakin.