Ruotsalainen Ragnar (Ragge) Lundberg saavutti Brysselissä 1950 seiväshypyn EM-kullan. Palkintojenjaossa soitettiin ensin Islannin ja sitten Suomen kansallislaulua – ei sen sijaan lainkaan ruotsalaisten omaa Du gamla, du fria -hymniä. Reilua vuotta aiemmin suomalaiselle Pauli Vainiolle oli Tšekkoslovakiassa soitettu mäkihypyn akateemisen maailmanmestaruuden kunniaksi Norjan kansallislaulu.
Tokiossa 1964 maratonin olympiavoittaja Abebe Bikila sai kuulla Japanin kansallislaulun, koska järjestäjät eivät löytäneet Etiopian hymniä.
Helsingin olympiakisoissa 1952 australialainen Marjorie Jackson sai 100 metrin juoksun voitettuaan kuulla vain Australian emämaan Ison-Britannian kansallislaulun. Sen sijaan myöhemmin samoissa kisoissa 80 metrin aidat voittaneen Shirley Strickland-de la Huntyn kunniaksi soitettiin sekä Australian että Ison-Britannian hymnit. Luxemburgilaista 1500 metrin juoksun voittajaa Joseph Barthel puolestaan ”kunnioitettiin” esityksellä, joka ei muistuttanut läheisesti mitään kansallislaulua. Soittokunnalla ei ollut Luxemburgin hymnin nuotteja, joten tilanne hoidettiin improvisoidulla esityksellä.
Kun Suomi ja Sveitsi kohtasivat ensimmäistä kertaa salibandymaaottelussa vuonna 1990, alkuseremonioissa soitettiin Ison-Britannian kansallislaulu Sveitsin laulun sijasta. Selitykseksi on annettu se, että järjestäjien ostama kansallishymnejä sisältänyt levy oli iäkäs ja ajalta, jolloin Sveitsillä oli sama kansallislaulu kuin Isolla-Britannialla.
Salibandyn ensimmäisissä MM-kisoissa Ruotsissa 1996 joutuivat virolaiset kuulemaan avausottelunsa alla Latvian hymnin. Tilanne ei ihan heti korjaantunut, sillä ennen oikean laulun saamista oli etelänaapureillemme tarjottu ottelujen alla myös Tanskan laulua ja tämän jälkeen hiljaisuutta.
Saman lajin miesten MM-kisojen Suomi–Venäjä-ottelun alla Sveitsissä 2012 tekniikan pettäminen esti kansallislaulujen soittamisen nauhalta, ja joukkueiden piti laulaa itse. Suomalaisista homman hoiti pelaaja Tatu Väänänen, joka esitti Maamme-laulun ilman säestystä.
Kun Janne Holmén voitti maratonjuoksun EM-kullan Münchenissä 2002, palkintojenjaossa kuultiin Viron hymni, ja sama erhe on tapahtunut myös Jukka Keskisalon voitettua estejuoksun Euroopan mestaruuden Göteborgissa 2006, Suomen pelatessa MM-jääkiekkoa Moskovassa 2007, Tero Pitkämäen MM-keihäskullan jälkeen Osakassa 2007, Janne Ahosen voitettua Keski-Euroopan mäkiviikon 2008 sekä miesten jalkapalloilun Ruotsi–Suomi-ottelun alkuseremonioissa Tukholmassa 2009. Viron kansallishymnin sävel on toki sama kuin Maamme-laulun, mutta Mu isämaa -kappaleessa ei säkeistön loppua toisteta toisin kuin Suomen hymnissä.
Suomalaiset eivät ole vaatineet palkintoseremonian uusimista väärän kansallislaulun takia, mutta kiinalainen Liu Xiang toimi toisin MM-hallikisoissa Valenciassa 2008, kun järjestäjät soittivat ensin Chilen hymnin. Sinnikkyys tuotti uuden palkintojenjaon 10 minuutin kuluttua – ja tällä kertaa oikean hymnin kera.
Nuorten talviolympiapäivillä Sotkamossa 2001 pikaluistelun voittaneen Alessandro Magnabloscon kunniaksi soitettiin aivan väärän maan kansallislaulu. Palkintojenjako otettiin uusiksi pari päivää myöhemmin, koska Alessandron haluttiin saavan kuulla oikean eli Italian hymnin.
DDR sulautui Saksan liittotasavaltaan syksyllä 1990, mutta tämän jälkeenkin Itä-Saksan kansallislaulu on soitettu vahingossa ainakin kahdesti nuorten maailmanmestaruuden kunniaksi: kelkkailussa 1993 ja pyöräilyssä 1997.
Tampereella vuonna 1989 käydyn Suomien ja Neuvostoliiton miesten välisen lentopallomaaottelun aloitusseremonioissa taasen kuultiin Suuren ja mahtavan sijasta Tšekkoslovakian kansallislaulu.
Kun belgialainen Wim Elyn oli ottanut voimanoston MM-kultaa Porissa 1995, hän joutui palkintojenjaossa kuuntelemaan Julio Iglesiaksen laulua. Kisajärjestäjien mukaan syy oli Belgian joukkueenjohdossa, jonka tuoman kasetin piti päällyksen mukaan sisältää kansallislaulu, mutta todellinen sisältö olikin aivan muuta. Elyn itse totesi naureskellen voittaneensa arvokisoissa viidesti muttei vielä kertaakaan kuulleensa mitaliseremonioissa oman maansa hymniä.
Hieman toisenlaisen virheen suomalaiset tekivät jalkapallon EM-karsintaottelun alkuseremonioissa Tampereella 2007; soittivat vastustajamaa Kazakstanin aiemman kansallislaulun. Yhdeksän vuotta aiemmin Slovakiassa Suomen maajoukkuetta oli juhlistettu alkuseremonioissa Saksan hymnillä.
Kahden sortin ihmeellisyyksiä koettiin jääkiekon maailmanmestaruuden ratkettua Moskovassa 1957. Ruotsin kansallislaulua ei voitu soittaa äänentoistolaitepulmien takia, ja puolustaja Lasse Björn valitsi joukkueen laulettavaksi Helan går -juomalaulun, jonka arveli kaikkien pelaajien muistavan.
Jääkiekon Euro Hockey Tourin Suomen-turnauksessa syksyllä 2010 kuultiin Venäjä–Ruotsi-ottelun seremonioissa Venäjän kansallislaulun sijasta IVYn hymni. Saman lajin MM-kisaottelun jälkeen Tampereella 2003 soitettiin Tanskan joukkueelle USA:sta saavutetun 5–2-voiton kunniaksi kansallislaulun sijasta kuningattarelle tarkoitettu hymni.
Toisinaan suomalainen on epäonnistunut myös oman maansa kansallislaulun soittamisessa. Suomen miesten koripallomaajoukkueen pelimatkalla USA:ssa oli kakkosvalmentaja Hannu Ahoselle annettu tehtäväksi tuoda Maamme-laulun sisältänyt kasetti. Kun kasettia käytettiin ensimmäisen kerran ottelun alkuseremonioissa, kaiuttimista tulvahtikin Porilaisten marssi.
Olli Tuominen voitti squashin Euroopan mestaruuden Helsingissä 2012, mutta saavutuksen kunniaksi alkoi ensin soida Espanjan kansallislaulu.
Liettuassa vuonna 2011 pelatuissa miesten koripallon EM-kisoissa Suomen ja Venäjän välisen ottelun alla saatiin kummankin maan oikea kansallislaulu soitettua vasta kolmannella yrityksellä. Suomelle tarjottiin ensin Viron hymniä ja Venäjälle IVYn käyttämää sävelmää.
Melbournessa kävi loppuvuonna 2003 niin, että ennen tenniksen Davis Cupin finaaliotteluja soitettiin Espanjan joukkueelle maan yli 60 vuotta aiemmin käytöstä poistettu kansallislaulu. Kalle Palanderin voitettua Sestrieressä 2004 maailmancupfinaalin suurpujottelussa italialaiset soittivat palkintojenjaossa Australian kansallislaulun. Kaksi päivää aiemmin sama erhe oli tapahtunut niin ikään Italiaan kuuluvassa Bardonecchiassa Risto Mattilan voitettua lumilautailun halfpipessa maailmancupin osa- ja kokonaiskilpailun.
Espanjalainen Alberto Contador joutui aluksi kuuntelemaan Tanskan kansallislaulua voitettuaan pyöräilyn Ranskan ympäriajon 2009.
|