Eritoten antikvariaattipuolella oli myynnissä melkoisesti urheilukirjojakin, joiden hinnat olivat hyvin vaihtelevia. Pari kauppiasta oli hankkinut kustantajilta varastoon jääneitä kirjoja liki ilmaiseksi. Niinpä kahden euron kappalehinnalla oli tarjolla muun muassa salibandyvalmentaja Petteri Nykyn muistelmateosta ja urheilutoimittaja Tapio Suomisen aikaansaannosta Tapsan takahuoneessa. Muun muassa nuo kirjat ostin, vaikka kirjojen pusaamiseen sekaantuneena minun kai pitäisi luokitella kahden euron hinnat loukkaukseksi tekijöitä kohtaan. Toisaalta lehdenkustantaja ja myöhempi kansanedustaja Klaus Bremer vastasi Vauhdin Maailman 20-vuotisjuhlanumerossa 5/1985 mainitun lehden lukemista koskevaan kysymykseen näin:
– Lukisin mielelläni, jos Petsku [päätoimittaja Peter Geitel] lähettäisi sen minulle, periaatteellinen antipatia lehtien tilausta kohtaan.
Uutuuksiakin näkyi tavallista edullisemmin. Akateeminen Kirjakauppa samoin kuin Suomalainen Kirjakauppa myivät mielestäni kaikkia messuilla olleita kirjojaan 20 prosentin alennuksella, ja Pentti Sainion Kalervo Kummola -teosta kaupattiin kustantajan eli Innon osastolla 15 eurolla – noin 40 prosenttia normaalia kauppahintaa halvemmalla.
Koviakin hintoja messuilla näkyi. Vastaan tuli 1970- ja 80-lukujen Jääkiekkokirjoja, joista pyydettiin enimmillään yli 20 euroa. 1960-luvun Jääkiekkokirjat ovat kyllä harvinaisia ja kalliita, mutta seuraavien vuosikymmenten teoksia on pystynyt löytämään jopa parilla eurolla.
Suomen Urheilukirjastohan on digitoinut Jääkiekkokirjat vuosilta 1961–76, mutta tämä tuskin vähentää tosikeräilijöiden halua hankkia sama aineisto alkuperäisessä muodossaan. Keräilyssähän vallitsevat omat lainalaisuutensa, joihin tutustuin jo 1980-luvulla luopuessani Aku Ankka -varastostani. Jonkin 1950-luvun joulun erikoisnumeron pari vuosikymmentä uudemman painoksen arvo oli muutama markka, kun alkuperäispainoksesta olisi saanut muistaakseni yli tonnin.
Kirjamessujen antikvariaattipuolella oli myynnissä myös lehtiä, joista SUT:n jäsenten näkökulmasta kiinnostavimpia vastaani tulleita olivat Urheilun Kuva-Aitat. Hintoja en tullut tarkastaneeksi, kun silmiin osuneet numerot olivat sellaisia, jotka olivat jo kokoelmissani.
Messuilla oli myös postimerkkiosasto, jonka antiin kuuluivat muun muassa kokoelmat shakista, käsipallosta ja jalkapallosta. Kerääjät olivat samassa järjestyksessä Eero Pikkuhookana, Andreas Tärnholm ja Olli Viljanen. Urheiluaiheiset merkit jäivät minulta havaitsematta, mutta Marilyn Monroe -osuutta sentään hoksasin vilkaista.
Kustantajat pyrkivät saamaan mahdollisimman paljon kirjailijoitaan messujen esiintymislavoille, ja vain pieni osa toiveista pystytään toteuttamaan. Suomen Urheilutietäjien jäsenistä lavalle pääsi Antero Raevuori, joka kertoi kirjastaan Hävittäkää Helsinki! – pääkaupungin tuhopommitukset 1944. Tilaisuus meni tosin mönkään, koska haastattelijaksi lupautunut Markus Leikola saapui paikalle vasta, kun seuraava kirjantekijä oli lavalla.
Ylimääräinen kutsukorttini päätyi Jori Komulaiselle, joka kertoi käyneensä messuilla usein aiemminkin. Käytävillä vastaan tuli Jorma Lehtikangas, ja Raevuoren Antero piipahti Auditoriumin osastolla silloin, kun olin siellä He antoivat kaikkensa -kirjan muiden tekijöiden – Antti O. Arposen ja Markku Kasilan – kanssa ennalta päätetyssä tapaamisessa. Markun toinen kutsukortti meni Martti Hartikaiselle. Jori kertoi kohdanneensa messuilla Markku Virtasen, mutta muitakin urheilutietäjiä paikalla lienee ollut.
Markku Virtanen vieraili messuilla useampana päivänä ja voitti Like-kustannusyhtiön osastolla jalkapallotietokilvan, joka oli järjestetty firman kuluvana vuonna julkaiseman MM-jalkapalloa käsitelleen kysymyskirjan innoittamana.
Vähintään 10 hengen seurueet saivat ostaa ryhmälipun, jonka hinta oli 10 euroa/nuppi. Jos vastaava lippu on valikoimassa myös ensi vuonna, voisi ainakin periaatteessa yrittää selvittää, löytyykö urheilutietäjistä kymmentä sellaista messuille menossa olevaa, joilla ei ole kutsukorttia. Tosin vaikka isompi joukko saapastelisi sisään ryhmänä, voin pienen kokemuksen perusteella vahvistaa Arposen Antin näkemyksen siitä, että messujen kiertäminen on tehokkaampaa yksin kuin kaveri(e)n kanssa. Eri henkilöiden kiinnostuksen kohteet ovat hieman erilaisia, joten haistelijaparinkin jäsenet joutuvat odottelemaan toisiaan.
Julkkisbongareille kirjamessut ovat otollinen kohde. Omiin silmiini osuivat käytävillä ainakin Kauko Röyhkä, musiikkikirjoja tehnyt Janne Salmi sekä Taavi Soininvaara. Eräs urheilutietäjä oli viime vuonna törmätä Sauli Niinistöön ja Jenni Haukioon, ja toinen näki kuluvana vuonna Pentti Arajärven.
|