Suomen Urheilutietäjät ry

Harvan tuntemaa jalkapallovalmennustietoa

Julkaistu joululehdessä 2014
Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto

Urheilusanomat 47/2014 sisälsi jutun Mika Lönnströmistä, joka on kuluvana vuonna valmentanut malélaisen New Radiant SC:n Malediivien jalkapallomestariksi. Malediivit ei ole aivan tunnetuimpia maita, joten lienee syytä kertoa, että kyseessä on saarivaltio Intian lounaispuolella ja että Malé on maan pääkaupunki. Lehti antoi ymmärtää, että Martti Kuusela olisi ollut ennen Lönnströmiä ainoa suomalainen, joka on saavuttanut ykkösvalmentajana toisen maan miesten jalkapallomestaruuden. Kuuselahan luotsasi budapestilaisseura Kispest Honvedin Unkarin ykköseksi 1993. Jori Komulaisen hiljakkoin antamien tietojen perusteella voimme kuitenkin kertoa, että vastaavaan oli päästy jo ennen Kuuselaa.

Jori löysi verkosta Eesti spordi biograafilise leksikoni -sivuston, jonka osoite on http://www.esbl.ee/. Sivustolla on esitelty monia jollakin tavoin Viroon liittyviä urheiluihmisiä. Verner Eklöfin kohdalta (http://www.esbl.ee/biograafia/Verner_Ekl%F6f) löytyi tietoa toiminnasta etelänaapurissamme jalkapallovalmentajana. Eklöfin todetaan voittaneen tallinnalaisen Sport-seuran luotsina Viron mestaruudet 1921, 1922, 1924 ja 1925. Verkko-osoitteen http://www.jalgpall.ee/news.php?st=..&news_id=3357 perusteella Eklöf oli lisäksi perustamassa Viron jalkapalloliittoa 1921.

Viron mestaruudet epäilyttivät ensin, sillä tuntui epäuskottavalta, että Eklöf olisi esimerkiksi vuonna 1925 ehtinyt sekä voittaa SM-kullan pelaajana että Viron mestaruuden valmentajana. Jori tutkaili aihetta lisää ja totesi, että Wikipedian mukaan Viron mestaruuteen riitti kolme ottelua 1921, kaksi ottelua 1922, kuusi ottelua 1924 ja seitsemän ottelua 1925. Esimerkiksi vuoden 1921 tiedot löytyvät osoitteesta http://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_jalgpalli_kõrgliiga_1921. Muut vuodet saa esille vaihtamalla loppuun asianomaisen vuosiluvun.

Virolainen jalkapallokausi oli nykynäkökulmasta sikäli erikoinen, että edellä kerrotuista kausista varhaisimmin alkaneenkin ensimmäiset pelit käytiin elokuussa. Viimeiset pelit nähtiin loka- tai marraskuussa, ja koska Suomen mestaruudetkin ratkaistiin samoihin aikoihin, Eklöf ei välttämättä ollut paikalla kaikissa VS Sportin peleissä. Muutenkin valmentaminen muissakin lajeissa oli hyvin erilaista kuin nykyisin. Mahdollista lienee jopa se, että palloilujoukkueen valmentamisen käsite ei ole aina edes sisältänyt otteluissa paikalla olemista.

Mielenkiintoista oli havaita, että Yrjö Halmeen tekemän vuonna 1926 julkaistun Kilparadan sankarit -kirjan Eklöf-osuudessa ei hiiskuta valmentamisesta Virossa. Mukana on kuitenkin maininta yhdestä riikalaisessa seurassa pelatusta ottelusta samoin kuin seuraavanlainen kohta:

"Eklöf on tunnettu myös taitavaksi erotuomariksi. Paitsi lukemattomia otteluja kotimaassa, hän on tuominnut eräitä otteluja oleskelleessaan Virossa ja Latviassa. M.m. hän on ollut erotuomarina Puola–Latvia, Latvia–Viro ja Latvia–Liettua maaotteluissa."

Vuoden 1921 loppuottelun hävinneen Tallinna Jalgpalli Klubin valmentajaksi Wikipedia ilmoittaa Jüri Lossmanin, jonka nimi esiintyy myös pelaajien joukossa. Päättelin, että kyseessä olisi eri mies kuin olympiamaratonhopeaa 1920 juossut Jüri Lossmann, mutta lienen erehtynyt tässäkin. Jori kertoi, että Tiit Läänen kirjassa Jüri ja Leks – Jüri Lossman ja Aleksander Klumberg-Kolmpere ei ilmeisesti mainita suoraan Lossmannin jalkapallosaavutuksista, mutta kerrotaan hänen olleen innokas jalkapallomies ja toimineen valmentajanakin. Teoksen nimessä esiintyy tosiaan sukunimi Lossman, mutta ainakin urheilutuloksissa nimeksi on yleensä kirjattu Lossmann.

Ilta-Sanomista 16.11.2011 on arkistoihini päätynyt tieto siitä, että kun Aalborg BK voitti Tanskan cupit 1966 ja 1970, joukkuetta luotsasi Kaarlo Niilonen. Hän lienee ensimmäinen suomalainen jalkapallovalmentaja, joka on voittanut ulkomailla erillisen cup-mestaruuden. Markku Kasila osasi kertoa, että Niilonen valmensi myös Tanskan B-maajoukkuetta ja jopa Suomen vastaavan joukkueen kohtaamisissa. Kyseessä lienevät ainoat viralliset jalkapallomaaottelut, joissa molempien joukkueiden ykkösvalmentajat ovat olleet suomalaisia. Jori Komulainen osasi ilmoittaa, että Kaarlo Niilosen ottelut Tanskan kakkosmaajoukkuevalmentajana on listattu osoitteessa http://www.dbu.dk/landshold/Landsholdsdatabasen/LBaseCoachInfo.aspx?coachid=4186&genderid=1&teamtypeid=2162. Pelejä B-joukkueen peräsimessä kertyi vuosina 1961–66 yhteensä 15, ja joukossa oli viisi Suomen kohtaamista 1961–65. Jori on löytänyt Niilosen myös http://www.dbu.dk/landshold/landsholdsdatabasen/LBaseMatch-osoitteesta, josta hänet voi kaivaa Træner-sanan takaa K-alkuisista viimeisenä. Aakkostus on tehty etunimen perusteella, ja aa on ilmiselvästi rinnastettu å-kirjaimeen.

Kaarlo Niilosta ei kovin kehuttavasti tunneta Kotkan ulkopuolella, joten hänestä voisi joku joskus tehdä jutun SUT:n lehteen. Pahimmassa tapauksessa joudun väsäämään kirjoituksen itse. Jos joku muu on valmis hommaan, pohjatietoa on saatavissa Markku Kasilalta ja tämän kirjoittajalta.

MM-kisoissa USA:n joukkueen kakkosvalmentajana 1994 nähty Timo Liekoski työskenteli pitkään menestyksekkäästi seuratasolla Pohjois-Amerikassa, muttei nähtävästi voittanut mestaruuksia.

toim. Vesa-Matti Peltola

Suomen Urheilutietäjät ry