Suomen Urheilutietäjät ry

Lehtemme urheilukirjallisuusjuttujen paikkailua

Julkaistu joululehdessä 2015
Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto

Koska urheilukirjallisuus on ollut lehtemme sisällössä varsin keskeinen aihepiiri, tuntui perustellulta koota kirja-aiheisten artikkelien korjailut ja täydentelyt omaksi jutukseen. Muun muassa joulun alla 2013 olen jättänyt vastaavat asiat vain Moni juttu päältä kaunis -kirjoituksen osaksi, mitä pyydän nyt anteeksi.

Elämäkertakirjallisuusasianjuurta

Usain Boltista vuonna 2013 ilmestynyt kirja on nimeltään Salamaa nopeampi elämäni – ei Salamaakin nopeampi elämäni, jonka olin lipsauttanut tämän vuoden kesälehden luetteloon suomeksi julkaistuista ulkomaisten urheilupersoonien elämäkerroista. Saman erheen olin tehnyt myös kesälehden 2014 listassa vuoden 2013 urheilukirjoista.

Vuoden 1970 Jalkapallokirjan tiedot Denis Howellin teoksesta Jalkapalloerotuomari saivat minut epäilemään, että kirja olisi kuulunut suomennettujen urheiluelämäkertojen luetteloon. Sisällön silmäilyn perusteella teosta ei kuitenkaan voi pitää elämäkertatyyppisenä; suurin osa tekstistä on yleistä tuomarioppia, jos kohta monet kohdat pohjautuvat Howellin omiin kokemuksiin.

Erotuomareista, valmentajista ja urheilujohtajista kertovia kirjoja ei tarvitse ottaa urheilijaelämäkertojen listoihin, mutta urheiluelämäkerrat ovat laajempi käsite. Toisinaan kuitenkin näkee sitä, että Jukka Uunilan kaltaisista henkilöistä tehtyjä kirjoja sanotaan urheilijaelämäkerroiksi, vaikka teokset ovat taatusti syntyneet muiden kuin urheilija-ansioiden perusteella.

Olympiaedustajia seurahistorioitsijoina

Suomalaisten urheiluseurahistorioiden historiasta olemme julkaisseet kokonaiset artikkelit kesälehdissä 2012 ja 2013, ja täydennystä aiheeseen on tarjottu joulun alla 2012 sivuilla 32–33 , vuotta myöhemmin sivulla 39, kesälehden 2014 sivulla 23 sekä kesällä 2015 sivuilla 57–58.

Kirjoituksissa on ollut tekstiä myös siitä, ketkä olympiaurheilijat ovat olleet tekemässä tämän alan kirjoja. Koska vanhuus ei tule yksin vaan epähuomion kanssa, mainitsematta ovat jääneet ainakin Tapio Lehdon kokoama 146-sivuinen Lahden Golf – draivia 50 vuotta vuodelta 2009 ja se, että Yrjö Valkama teki Esko Mäkisen kanssa Helsingin Uimarien toiminta 1916–1925 -nimisen 63-sivuisen vuonna 1926 ilmestyneen kirjan. Lehto oli Melbournen olympiakisojen kolmiloikassa 18:s 1956. Kenraalimajurin arvon 1950 saanut Valkama oli yltänyt olympiatasolla uimahyppyjen suorissa kerroshypyissä viidenneksi 1920 ja karsiutunut alkuerissä 1924.

Lisää – ainakin toistaiseksi – ilmestymättä jääneitä urheilukirjoja

Kesälehdissämme 2010 ja 2013 on julkaistu jutut, joissa on käsitelty mainoksissa tai muulla tavoin esillä olleita mutta ilmestymättä jääneitä urheilukirjoja. Aihepiiristä on ollut tekstiä lisäksi ainakin joulun alla 2010 sivulla 32, seuraavan vuoden kesälehden sivulla 50, joulunumerossa 2014 sivulla 39 sekä kesäaviisissa 2014 sivulla 23.

"Haamukirjoihin" voi taas palata tuoreiden tapausten johdosta. Samalla voi osoittaa, että nettitietoja kannattaa tutkailla tarkasti, koska verkkoon päätyneet ennakkotiedot saattavat luoda kuvan ilmestyneestä kirjasta silloinkin, kun opus on edelleen odotuslistalla.

Koska Auditorium Kustannusosakeyhtiö julkaisi Antti O. Arposen, Markku Kasilan ja meikäläisen tekemän He antoivat kaikkensa -kirjan keväällä 2014, saimme saman vuoden kesällä yhtiön lehden, jossa kerrottiin ilmestyneistä ja tulossa olleista teoksista. Muutamat luvatut kirjat ovat edelleen odotuslistalla.

Juhani Tammiselta oli määrä tulla syyskuussa 2014 Ykköskenttä-niminen kirja. Sisältö olisi poikennut "Tamin" normaalista linjasta, koska miehen olisi pitänyt esitellä ja mitä ilmeisimmin myös kehua muitakin kuin itseään – nimittäin vuoden 1974 MM-jääkiekossa Suomen ykköskentässä kumppaneinaan olleita puolustajia Juha Rantasilaa ja Heikki Riihirantaa, hyökkääjiä Veli-Pekka Ketolaa ja Esa Peltosta sekä maalivahti Stig Wetzelliä.

Marraskuun 2014 uutuudeksi oli merkitty Koripallokirja, jonka virallisiksi tekijöiksi ilmoitettiin Henrik Dettmann ja Hanno Möttölä sekä toimittajaksi Ilpo Rantanen. Teoksen luvattiin kertovan kaiken oleellisen koripallosta, alkaen James Naismithin alkuperäisestä ajatuksesta pelin ideasta. Kuluvana vuonna on toki ilmestynyt kirja Dettmann ja johtamisen taito, mutta Saska Saarikosken kirjoittamana ja WSOY:n kustantamana, ja sisältökin lienee hyvin toisenlainen verrattuna siihen, mitä vuosi sitten oli tarkoitus saattaa julki.

Dettmannin liittyvää kirjallisuutta koskevia suunnitelmia on sotkenut päähenkilön työskentely ulkomailla, ja sama koskenee Alpo Suhosta. Marraskuuksi 2014 luvattiin Santtu Luodon toimittama Suhosesta kertova teos Ihminen ja peli. Tuollaista kirjaa ei ole myynnissä näkynyt ja tuskin näkyykään, mutta tämän vuoden lokakuussa Auditorium pystyi osin lunastamaan Suhosta koskeneen lupauksensa. Lopputuloksen nimi on Pelaa omalla mailallasi, ja tekijä oli vaihtunut Risto Pakariseksi, joka on merkitty kirjoittajaksi eikä toimittajaksi. Kansikuva sentään näyttää olevan sama kuin reilun vuoden takaisessa suunnitelmassa.

Lukuisten kirjastojen yhteinen Melinda-tietokanta antaa ymmärtää Ykköskentän ilmestyneen 250-sivuisena ja Koripallokirjan 300-sivuisena sekä molempien teosten löytyvän Pirkanmaan kirjastoista. Pirkanmaalaisten oma PIKI-verkkokirjasto kuitenkin osaa kertoa, ettei kumpaakaan vielä kokoelmissa ole.

Tammisen opukselle löytyy Adlibris-verkkokaupan nettisivuilta jopa myyntihinta 21,40 euroa. Teosta koskevissa tiedoissa on yhtäällä julkaisuajankohtana tammikuu 2015, mutta toisaalla lukee, ettei kirja ole vielä ilmestynyt.

Vesa-Matti Peltola

Suomen Urheilutietäjät ry