Alkusysäyksen tämän jutun kirjoittamiseen antoi havainto, jonka mukaan Suomen Painonnostoliiton 50-vuotishistorian listaan Suomen maaotteluista 1938–83 oli kelpuutettu jopa Suomen ja Leningradin kohtaamiset. Nämä ottelut oli ilmiselvästi laskettu myös saman kirjan tilastoon suomalaisnostajien maaotteluedustuksista. Tätä kirjoitusta väsätessäni huomasin, että Suomi–Leningrad-ottelut ovat päässeet myös Fokus urheilu 2:n painonnosto-osuuteen. Normaali tapa kuitenkin on hyväksyä maaotteluiksi vain maajoukkueiden väliset paremmuuden mittaamiset, eikä linjaa yleensä muuta edes se, että nykyisen Pietarin asukasluku on ollut samaa luokkaa kuin koko Suomen.
Maan käsitettä on ainakin jalkapallossa tulkittu hyvin laajasti, kun esimerkiksi Gibraltar ja Färsaaret ovat viime aikoina saaneet pyrkiä maajoukkueiden arvoturnauksiin omilla joukkueillaan. Noita alueita vain harva pitänee maina toisin kuin vaikkapa Englantia ja Skotlantia, joilla on ollut "aina" oma jalkapallomaajoukkue.
Maa ja valtio ovat jossain määrin eri asia, joten hyväksyn täysin sen, että monessa lajissa on Suomen maaottelutilastoissa esimerkiksi Viron kohtaamisia myös ajalta, jolloin Viro oli neuvostotasavalta eikä itsenäinen valtio.
Toisinaan maajoukkueena saattaa pelata yksittäinen seura. Kanada lähetti 1960-luvun alkuun asti olympia- ja MM-jääkiekkoon amatööriseuran, jota tosin oli usein vahvistettu muutamalla muiden seurojen edustajalla. Esimerkkejä löytyy lähempääkin: miesten koripallon PM-kultaa 1968 vienyt Suomen ryhmä oli tosiasiassa Tapion Honka, kun Suomen Koripalloliitolla ei ollut rahaa maajoukkueen lähettämiseen Reykjavikiin.
Hiljakkoin havahduin siihen, että Suomen jääkiekon A-maaotteluihin ei ole sisällytetty Kanadan kohtaamisia Izvestija-turnauksissa 1976 ja 1977. Ensin mainittuna vuonna vaahteranlehtimaasta oli mukana Winnipeg Jets ja jälkimmäisenä Quebec Nordiques, ja monen lähteen perusteella joukkueet ottelivat Kanada-nimen alla. Saamani selitys Winnipeg- ja Quebec-pelien jättämiseen pois täkäläisestä maaottelutilastoinnista on se, että maaotteluissa edustajien pitää olla samasta maasta. Selitys on hyvä, vaikka toisinaan maajoukkueissa on ollut luvalla tai luvatta ulkomaalaisia. Ensin mainitusta tavasta tulee mieleen kansainvälisen liiton erikoisluvalla Suomea koripallon EM-kisoissa 1939 edustanut virolainen Alois Suurna, jälkimmäisestä Venäjän kansalaisena jalkapallomaajoukkueessamme 1911 pelannut Paul Jefimoff (myöhempi Jerima).
Quebec Nordiquesissa 1977 teki kaksi maalia Suomea vastaan Matti Hagman, ja olen mielestäni tehnyt tapauksesta aikanaan kotirataottelukysymyksen. Selvää on se, että Hagman on ollut maaliseppo ulkomaisen joukkueen ja Suomen A-maajoukkueen kohtaamisessa, mutta tulkinnanvaraista on siis se, oliko kyse maaottelusta.
Ensi vuonna on määrä pelata jääkiekossa maailmancup, johon ovat tulossa normaalien maajoukkueiden lisäksi Pohjois-Amerikan nuorten ryhmä sekä Euroopan yhdistelmäjoukkue. Suomen pelejä noita ryhmiä vastaan ei ilmeisesti oteta mukaan maaottelutilastoihin.
Markku Kasila on joskus löytänyt verkosta Suomen miesten jääkiekkomaaottelujen listan, jossa on lukuisia suomalaisista tilastoista puuttuvia pelejä. Osassa näistä on tosiasiassa ollut vastassa seura- tai kaupunkijoukkue, mutta ainakin Ruotsin maajoukkue näytetään kohdatun toisinaan sellaisessa epävirallisessa pelissä, jota ei ole otettu Suomen Jääkiekkoliiton tilastoihin. Tällainen tapaus löytyy heti suomalaisen kiekkomaaotteluhistorian alusta. Virallisen ottelun 1–8-tappion jälkeisenä päivänä 30.1.1928 länsinaapuri oli vastassa uudelleen, ja tuolloin suomalaiset selvisivät 1–3-numeroilla. Tuo ystävyysottelu mainitaan SJL:n 30-vuotishistorian tekstissä muttei siis tilastoissa.
Yleisurheilussa maaottelun käsite on tulkittu avarammin kuin jääkiekossa – ainakin päätellen siitä, että suomalaisten maaotteluedustuksiin on ollut tapana laskea Pohjola–USA-, Pohjola–Balkan- ja Pohjola–Neuvostoliitto-kohtaamiset. Sen sijaan Euroopan edustamisesta entisessä maailmancupissa eli nykyisessä maanosien cupissa ei käsittääkseni ole saanut merkintää maaottelutilastoon.
Vakiintunut linja on se, että A-maaotteluksi luokitellaan vain mittelöt, joissa vastakkain ovat A-maajoukkueet. Tuo käsite on toki nykyisin varsin hämärä, kun esimerkiksi miesten jääkiekossa Suomi saa suuren osan tähdistään käytännössä vain olympiakisoihin ja maailmancupiin – jopa MM-kaukalon miehistö on A-joukkue vain nimellisesti. Vastaavasti jalkapallossa on viime vuosikymmeninä talvisin pelattu A-maaotteluja, joihin Suomen edustajat on haalittu pohjoismaisista seuroista – eli eteläisempiä seuroja parhaat potkijamme ovat olleet poissa.
Kasilan Markku valisti minua kuitenkin sellaisella tiedolla, että Suomen Palloliitto luokitteli useamman vuoden ajan A-maaotteluksi Suomen miesten 3–0-voiton Brasilian nuorten porukasta Bangkokissa helmikuussa 2000. Alkuaan Suomen piti kohdata brassimiehet, mutta todellinen vastustaja oli ilmeisesti 20-vuotiaiden sarjan joukkue. Kauden 2003 Jalkapallokirja osoittaa mainitun pelin tulleen poistetuksi A-maaottelujen tilastoista 10.4.2003.
Palloliitossa ei talvella 2000 nähtävästi muistettu, mitä oli tehty helmikuussa 1998, jolloin Suomen A-miehistö pelasi 0–0 tuloksen Norjan 23-vuotiaiden ikäluokan joukkuetta vastaan. Tuota peliä ei otettu maaottelutilastoihin, koska vastassa ei ollut miesten joukkue.
Melkoinen kummajainen suomalaisessa maaotteluhistoriassa koettiin 13.–14.9.1952, kun Suomen miesyleisurheilijat kohtasivat Norjan Oslossa ja Ranskan Pariisissa. Kumpikin mittelö on tilastoitu A-maaotteluksi, mutta Suomen Urheilulehden valintauutisen mukaan Osloon nimettiin "vahvistettu B-joukkue" ja Pariisiin "heikennetty A-joukkue". Norjasta tuli voitto pistein 103–99, mutta Ranskalle hävittiin 101–104. Jos ottelut olisi pidetty eri ajankohtina, Suomi olisi siis mitä ilmeisimmin voittanut Ranskankin. Samoin olisi luultavasti käynyt, jos kaikki kolme maata olisivat olleet samaan aikaan samalla areenalla.
|