Tiedotusvälineille melkoisen pulmallisia ovat olleet yrityksistä tai tuotteista nimensä ottaneet joukkueet ja tapahtumat. Urheilutoimittajain Liiton Fair Play -lehdessä 4/1996 oli aiheesta parikin kirjoitusta, joille keskeisen kimmokkeen olivat antaneet saman vuoden syksyn uudet nimet suomalaisessa koripallossa – Turun NMKY:n miesten joukkueesta oli tullut silmälasialan tuotemerkkiin viittaava Piiloset-Basket ja Pantterien miehistöstä urheiluasustemerkin tukema New Wave Panthers.
UL:n tuolloinen puheenjohtaja Timo Järviö totesi lehden pääkirjoituksessa, että sponsorinimien ja mainonnan esiintymisessä suomalaisissa tiedotusvälineissä johdonmukaisuus ei ole ollut avainsana. Näkemykseen on helppo yhtyä. Tosin tapauksia on niin monenlaisia, että linjakkuuteen on todella vaikeaa päästä.
Pantterien siirtyminen mainosnimeen oli paluuta entiseen, sillä Panttereita edeltänyt nimi oli ollut HOK-Veikot, joka perustui seuraa tukeneeseen Helsingin Osuuskauppaan. HOK-Veikkoina entinen Kiri-Veikot ylsi miesten Suomen mestaruuksiin 1949–52. Havaintojeni mukaan HOK-Veikkojen nimi kelpasi lehdistölle aikanaan oikein hyvin. Yleisradion suhtautumista en 1960-luvulla syntyneenä tiedä.
Mutta kun Orimattilan Jymyn naisjoukkue pelasi vuosina 2008–10 SM-korista osuuskauppanimellä Team S-Hämeenmaa, tiedotusvälineet eivät juuri tuota nimeä käyttäneet. Samalla tavoin oli pyritty kiertämään 1990-luvulla Piiloset-Basket ja New Wave Panthers sekä 1980-luvulla Scotch Team. Lehdissä näkyi ainakin asuja P-Basket, NW Panthers ja ST Espoo.
Vielä 1960–70-luvuilla linja oli toinen. Lehdille kelpasivat hyvin esimerkiksi Upon Pallo, Helsingin Elite, Karhulan Rateko ja Playboys. Nimityypiltään samanlainen mutta taustaltaan ilmeisesti erilainen oli porilainen monen lajin seura Rosenlewin Urheilijat -38. RU-38 näet käsittääkseni syntyi monella Rosenlew-yhtiön henkilökunnan seuraksi. Samantyyppisiä tapauksia ovat olleet esimerkiksi Nesteen Soutajat ja Wärtsilän Soutajat. Sen sijaan Upon Pallo oli Lahden Pallo-Miesten 1963 ottama seuran taustalla vaikuttaneeseen suuryritykseen perustunut nimi.
Miesten lentopallon SM-kullat 1973 ja 1974 vienyt Rateko oli saanut nimensä teollisuusyrityksestä, joka valmisti ainakin autonpesukoneita. Espoolaisen Playboysin taustalla puolestaan oli kosmetiikka- ja kondomimerkki Playboy. Tuokin nimi pääsi nauttimaan Suomen mestaruuksista, sillä Playboys oli miesten koripallossa maamme ykkönen 1974 ja 1976.
Miesten koriksen SM-kultaa 2012 ja 2013 vieneen loimaalaisen Nilan Bisonsin nimen avaussana on saatu tanskalaisesta lämpöpumppuyhtiöstä, joka on kelvannut koristoimittajille huomattavasti huonommin kuin aikanaan Playboys.
Lentopalloa pelaa miesten mestaruusliigassa rovaniemeläisen Perungan Poikien joukkue, jonka nimi on Team Lakkapää. Tuolla nimellä on tullut SM-kultaakin vuonna 2011. Jukka Lakkapään perustama rautakauppaketjukin kuuluu niihin, joille useimmat urheilutoimitukset eivät mielellään anna julkisuutta.
Kaupallisia nimiä on otettu myös TUL:n puolella. Helsingin Iskusta tuli 1940- ja 1950-lukujen taitteessa virallisestikin Elannon Isku, jota nimeä oli käytetty yleisesti jo aiemmin. Eiran Rientona ja Koiton Rientona tunnettu seura taasen muuttui Helsingin Eliteksi, joka vei naisten lentiksen SM-kultaa 1971 – peliasuissa, joissa mainostettiin Moskvitsh Elite -autoa. Mainostettu tuote oli Neuvostoliitossa valmistettu eli aatteellisesti mitä ilmeisimmin TUL:n henkeen sopinut samaan tyyliin kuin OTK:lainen Osuusliike Elanto.
Jotkin kaupalliset seuranimet ovat päässeet erittäin hyvin lehtiin ja Yleisradion uutisiin 2010-luvullakin. Nimet ovat lähinnä sellaisia, joiden mainosluonteen vain harva on hoksannut. Itsekin havaitsin miesten kaukalopallon SM-kultaa 2014 vieneen lahtelaisen Flexolahti-seuran kaupallisen pohjan vasta tänä vuonna – tai ainakaan en muista kiinnittäneeni asiaan huomiota aiemmin. Flexolahti on pakkausmateriaalien valmistajia palveleva painoalan yritys, jonka työntekijöitä oli perustamassa kaukisseuraa. Seura kuitenkin luopui jokusia kuukausia sitten paikastaan kaukalopalloliigassa, eli yritys ei enää jatkossa saane juuri "ilmaista" mainosta kaukalopallon avulla.
Pitkäaikainen kaukalopallon menestyjä on ollut helsinkiläinen Bewe Sport. Tuon lajinsa ensimmäisen suomalaisen erikoisseuran perustivat huolinta- ja kuljetusliike Beweship Oy:n työntekijät vuonna 1977. En muista, että Bewe Sportin nimeä olisi mediassa yritetty esittää vähemmän kaupallisessa muodossa.
Miesten Suomen mestaruudet käsipallossa 2000, 2001 ja 2004 vienyt turkulainen HC Dennis oli ainakin virallisesti nimetty perustajansa Dennis Rafkinin mukaan. Aiemmin Rafkin oli antanut etunimensä perustamiensa pizzerioiden nimeksi, eli seuran nimi oli osin selvästi kaupallinen, mistä huolimatta HC Dennis pääsi yleensä sellaisenaan käsipallouutisiin.
Urheilutietäjätkään eivät välttämättä tiedä jalkapalloseura Jaron nimen perustuvan siihen, että seuran perustajajäsenten työnantaja oli pietarsaarelainen Oy Ja-Ro Ab. Yrityksen valmistamista tuotteista tiedossani ovat teräksiset astiat, putkistot ja altaat sekä FinnCabby-matkailuvaunut. Jalkapallon tuoma mainosarvo lienee jäänyt rajalliseksi, koska yhtiötä ei enää ole olemassa.
Ja-Ron nimen taustalla olivat sanat Jakobstads Rostfritt. Yhtiön ja seuran kannalta Pietarsaaren ruotsinkielinen enemmistö on ollut hyvä asia, sillä edellä kerrottu sanapari on suomeksi Pietarsaaren Ruostumaton. Nimi itsessään ei olisi pulmallinen, lyhentäminen kylläkin.
Naisten jalkapallon Suomen mestariksi 1985 ylsi helsinkiläinen Kaunis Nainen Futis, jonka nimi muistini mukaan näkyi ja kuului sellaisenaan niin lehdissä kuin Yleisradiossakin, vaikka nimen "juurena" oli kosmetiikkaliikeketju Kaunis Nainen, jonka mainoksissakin seuran pelaajat esiintyivät.
Kaunis Nainen Futis muuten koki eräänlaisen sukupuolenvaihdoksen 1987. Seura nimittäin siirtyi tuolloin Pallo-Poikien naisjaostoksi ja otti nimen PP-Futis, jolla voitti SM-kullan 1989.
Tavallaan mainosnimi on ollut myös FC Jazz, jonka Porin Pallo-Toverit otti käyttöön marraskuussa 1991. Rahaa Porin jazzjuhlien järjestäjiltä jalkapalloseura ei kuitenkaan välttämättä ole saanut kuin korkeintaan nimellisiä summia, eikä muutakaan yhteistoimintaa ole tainnut juuri olla. Uuden ja tiedotusvälineiden sellaisenaan hyväksymän nimen keksijöitä voisi siten pitää hyväntahtoisina hölmöinä.
Lahtelaisen SB-Girlsin edustusjoukkue esiintyi naisten SM-koripallossa Sinfonia Basketina syksystä 1998 kevääseen 2000, jolloin putosi pääsarjasta. Seura ja Lahden kaupunginorkesteri tekivät aatteellista ja markkinoinnillista yhteistyötä, mutta rahaa ei liikuteltu.
Vanaja on tunnettu ja perinteinen paikannimi, joten kun Hämeenlinnan Tarmo-Volleysta irrotettu naisten lentopallojoukkue otti nimen Vanajan Racing Club, eivät tiedotusvälineet alkaneet kehittää joukkueelle peitenimeä. Vuosien 2005–08 Suomen mestarin takapiruna kuitenkin oli Vanajan Korppu Oy -niminen tehdas, jonka tunnusta seurakin käytti
Oulussa toiminut juoksuseura Polar-Syke on hoksattavissa Polar Electron sykemittareiden "kastamaksi", mutta en muista, että seuran nimeä olisi yritetty uutisissa naamioida vähemmän kaupalliseksi.
Raumalta Poriin juostavan Karhu-viestin olisi voinut käsitellä jo edellisen väliotsikon alla, sillä juoksun järjestäjät saivat avukseen Karhu-oluen valmistajan. Tätä yhteyttä ei ole tainnut erityisen moni oivaltaa, koska nimi on läpäissyt tiedotusvälineiden seulan erittäin hyvin.
Suomessa pelattiin miesten jääkiekossa vuosina 1994–96 Fazer-liigaa, mutta muistelen, että uutisoinnissa kerrottiin tuolloinkin yleensä ensimmäisestä divisioonasta. Sen sijaan jalkapallon Veikkausliigasta kirjoittamista ei etenkään viime vuosina ole juuri hävetty. Veikkaus toki on yleishyödyllistä toimintaa harjoittava yritys, joka on tunnetusti osannut erittäin hyvin suhteiden hoitamisen tiedotusvälineisiin. Tosin kun jalkapallon miesten Suomen cup pelattiin vuosina 1996–98 Veikkaajan Suomen cupina, eivät muut lehdet tainneet kovin hanakasti päästää sivuilleen Veikkauksen tuolloin julkaisemaan lehteen pohjautunutta sponsorinimeä. Vastaavaa nihkeyttä oli toki huomattu jo 1989–92, jolloin nimi oli Kansallis-Osake-Pankin ostama Kansallis-cup.
Todennäköisesti tehokkaimman sponsoroinnin Suomessa ovat saaneet Kalevan malja – lahjoittajia Vakuutusyhtiö Kalevan miestyöntekijät. Heidän vuoden 1909 lopulla lahjoittamansa Kalevan malja on edelleen SM-yleisurheilun parhaan seuran palkinto. Maljasta kilpailtiin ensimmäisen kerran 1910, ja puolenkymmentä vuotta myöhemmin yleisurheilun SM-kilpailuja alettiin kutsua Kalevan kisoiksi. Nimi virallistettiin 1937 ja on sittemmin kelvannut jotakuinkin jokaiselle tapahtumasta uutisoineelle tiedotusvälineelle, vaikka Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva on yhä olemassa.
Kalevan malja -nimisestä seurapalkinnosta on kilpailtu yleisurheilun ohella ainakin painissa, pikaluistelussa ja uinnissa, mutta näiden pokaalien julkisuusarvo on ollut varsin rajallinen.
Moni urheilutoimittaja lienee varsinkin ennen nettiaikaa ottanut selostuksiinsa ja vastaaviin ulkomaisia tuote- ja yritysnimiä tietämättä tai huomaamatta lainkaan nimien taustoja. Keski- ja Etelä-Euroopan palloiluissa useat seurat ovat vaihtaneet nimiään jopa muutaman vuoden välein kulloisenkin sponsorin mukaan, mutta näkyvyydestä maksaneista yrityksistä suuri osa on ollut Suomessa tyystin tuntemattomia. Poikkeuksia ovat olleet muun muassa italialaiset koripalloseurat Ford Cantù ja Ignis Varese. Timo Järviö ihmetteli 19 vuotta sitten sitä, että kun Torpan Poikien mieskoripalloilijat kohtasivat espanjalaisen TDK Manresan, jälkimmäinen nimi päätyi sellaisiinkin tiedotusvälineisiin, joille suomalaisseurojen vastaavat nimet olivat liikaa.
Vuonna 1996 Torpan Pojat ei vielä ollut Teamware ToPo, kuten muutamaa vuotta myöhemmin. Tietokoneohjelmistoyritys Teamwaren nimeä ei korisuutisoinnissa kovin tiuhaan näkynyt. Jos toimittajat olisivat olleet viimeisen päälle niuhoja, heidän ei olisi pitänyt juuri käyttää myöskään Torpan Pojat -nimeä, sillä Torppa viittaa Hotelli Kalastajatorppaan, josta yksi henkilö oli vuonna 1948 saapunut myöhässä Munkkiniemen Urheilu-Veikkojen ja Munkkinimen Voimailijoiden yhdistymiskokoukseen. Hotelli ei kuitenkaan ole ehkä koskaan ollut rahoittamassa ToPoa kuin korkeintaan pikkusummilla.
Täkäläisessä koripallossa on nähty jopa pelaaja, joka on tunnettu sponsoriin perustuneella taiteilijanimellä. Playboysissa Suomen mestariksi 1976 yltänyt yhdysvaltalainen Ronnie Canon oli tosiasiassa sukunimeltään Robinson, mutta kameroistaan ja kopiokoneistaan tunnettu merkki oli valmis maksamaan seuralle siitä, että mies pelasi Canonina.
Autourheilussa on jo ties kuinka kauan saanut kilpailla salanimellä, ja mainostajat ovat toki hyödyntäneet tätäkin mahdollisuutta, ja mieleen tulee aiheesta pari todistetta. Helsinkiläiseen asusteliikkeeseen perustunutta Mr Alexander -nimeä ehti käyttää 1970-luvulla tietääkseni vähintään kolme ajajaa: Jouko Kallio, Kari Kaksosen ja Toni Ruokonen. Kosmetiikkamerkki Rochas hankki samoihin aikoihin julkisuutta Monsieur Rochas -nimellä esiintyneiden Jouko Kallion ja Heikki Välimäen avulla.
Mr Alexander ja Monsieur Rochas kieltämättä eroavat Ronnie Canonista siinä, että vain harvat lienevät luulleet ensin mainittuja ajajien oikeiksi nimiksi.
Autourheilija ja liikennöitsijä Onni Vilkas sai yhtiölleen mainosta ilman taiteilijanimiäkin, koska yrityksen nimi oli pitkään Linja-autoliike O. Vilkas ja vuodesta 1974 Onni Vilkas Oy. Vastaavia yrittäjä-urheilijoita on varmasti löydettävissä muitakin. Vilkkaan kannalta yrityksen toimiala saattoi olla sikäli hieman väärä, että innokkaimmista autourheilun seuraajista monet taitavat vältellä linja-autoon astumista kuin ruttoa.
En muista huomanneeni suomalaisessa kilparatsastuksessa juuri sellaisia hevosen nimiä, joille olisin keksinyt korostetun kaupallista taustaa, mikä kertoo joko tyhmyydestäni tai siitä, että nimisäännöt ovat ratsastuspuolella samantyyppisiä kuin raveissa. Siivousvälineyhtiö Sinituotteen sponsoroiman kouluratsastaja Emma Kanervan nykyisiä hevosia kuitenkin ovat Sini Solina ja Sini Soul, joten sataprosenttisen tiukka mahdollinen kielto ei ole.
Suomea eteläisemmässä Euroopassa ei jalkapallossa liene nähty kaupallisia seuranimiä juuri muualla kuin Itävallassa, vaikka esimerkiksi Fiatin ja Juventuksen välillä on ollut hyvin läheisiä omistus- ja muita kytköksiä. Jalkapalloseurat taitavat olla monessa maassa sellaisessa arvossa, että mainosnimet katsottaisiin häpäisyksi. Stadionien nimet ovat kyllä viime vuosikymmeninä olleet kaupan.
Pohjois-Amerikan ammattipalloilut ovat periaatteessa hyvin kaupallisia, mutta peliasut on tähän asti pidetty puhtaana muista kuin valmistajiensa tuotemerkeistä, eivätkä joukkueiden nimetkään näytä olevan ostettavissa. Kotikenttien nimet kyllä vaihtuvat vähän väliä, mutta tässäkin pätee se, että suomalainen penkkiurheilija tai toimittaja ei yleensä helposti oivalla kaupallista taustaa. Toisenlaisista tapauksista voi antaa malliksi Honda Centerin Anaheimissa.
Hallien ja stadionien sponsoroidut nimet ovat levinneet myös Suomeen. Valtakunnallisesti tunnettujen areenoiden ensimmäinen mainosnimi lienee ollut vuonna 1990 valmistuneen Turku-hallin alkuperäinen nimi Typhoon, joka pohjautui Turun Työväen Säästöpankin lyhenteeseen TYP.
Suomalaiset lehdet ovat havaintojeni perusteella suhtautuneet areenoiden kaupallisiin nimiin varsin nuivasti – mutteivät välttämättä yhtä nuivasti kuin vastaavaan menettelyyn seurapuolella.
|