Elokuussa 1964 Leena Kaarna voitti Oulussa Kalevan kisoissa Suomen ennätystä sivuavalla tuloksella 168, mutta 170:stä rima putosi kolme kertaa. Viimeinen mahdollisuus olympiamatkan lunastamiseen oli 12.9. Ruotsi-ottelussa Helsingin Olympiastadionilla.
Maaottelussa Leena ylitti ensimmäisellä yrityksellä 170. Suomen ennätys kesti rikkomana melkein yhdeksän vuotta eli kesään 1973, jolloin Eila Kelo ylitti 173.
Olympiakisojen korkeushypyssä oli ollut aikaisemminkin suomalaisia. Berliinissä 1936 Irja Lipasti oli 16:s ylitettyään 130, Helsingissä 1952 Seija Pöntinen 15:s tuloksella 150 ja Sisko Heikkilä 16:s lukemin 140.
Tokion olympiakisojen korkeushyppykilpailu käytiin 15. lokakuuta. Karsintakilpailu alkoi aamulla kello 10, loppukilpailu neljä tuntia myöhemmin. Karsintaraja oli 170 ja kilpailijoita 27.
Aamun karsinnassa Leena Kaarna ylitti 168, mutta ei päässyt karsintakorkeudesta 170. Sääntöjen mukaan loppukilpailuun otettiin 12 parasta, vaikka kaikki eivät olisi ylittäneetkään karsintarajaa.
Suomalaisten laskelmien mukaan rajan ylitti yksitoista hyppääjää.
Paikalla oli Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Toimi Tulikoura, joka kuului tuomarineuvostoon. Leena kysyi häneltä, kuinka kävi. Tulikoura vastasi, että ei ole varma, mutta todennäköisesti Leena ei päässyt loppukilpailuun.
Karsintakilpailu oli kestänyt pitkään. Leena Kaarna meni suihkuun, söi eväitään ja vaihtoi urheiluasun siviilivaatteisiin. Hän päätti rentoutua pukukopin penkillä ja mennä sitten katsomaan korkeushypyn loppukilpailua. Kellon lähestyessä 14:ää Leena lähti pukukopista kohti kilpailijakatsomoa.
Vastaan kiiruhti hengästynyt valmentaja Valto Olenius. Hän kertoi, että Leena oli päässyt loppukilpailuun! Kaikki 168 ylittäneet oli hyväksytty mukaan, joten finaaliin sai osallistua 15 hyppääjää.
Leena vaihtoi nopeasti urheiluasun ylleen ja kiiruhti hyppypaikalle. Kilpailu alkoi saman tien. Verryttely ja keskittyminen jäivät vähälle. Lappeen nainen ylitti 165, mutta ei enää 168:aa. Hän sai 13. sijan ja oli eurooppalaisista kahdeksas.
Loppukilpailupaikka yllätti vielä Leenaa pahemmin karsinnassa 168:aan jääneet yhdysvaltalaisen Terrence Brownin ja Itävallan edustajan Ulla Fiegelin. He jäivät loppukilpailussa ilman tulosta, koska eivät vähällä verryttelyllä selviytyneet aloituskorkeudestaan.
Tokion olympiakisojen aikaan Leena Kaarna oli 24-vuotias, eli ikänsä puolesta hän olisi voinut kilpailla vielä pitkään. Tulokset olivat parantuneet vuosi vuodelta. Hän oli ylittänyt ensimmäisenä suomalaisena 160 ja 170.
Leena Kaarna kuitenkin lopetti Tokion olympiakisoihin. Polvi oli jatkuvasti kipeä. Kyseessä ei ollut ponnistava jalka, mutta vauhdinotossa tarvitaan molempia jalkoja.
Urheilu-uran jälkeen hän työskenteli liikunnanopettajan sijaisuuksissa Lappeenrannan ammattioppilaitoksessa ja kansalaisopistossa. Työt jatkuivat myös kotitilalla. Parikymmentä vuotta hän viljeli mansikoita ja myi niitä Lappeenrannan torilla.
Leena Kaarna viettää vanhuuden päiviään kotitilalla Lappeella, joka vuodesta 1967 on kuulunut Lappeenrannan kaupunkiin. Hän täyttää marraskuussa 70 vuotta ja on erittäin hyväkuntoinen. Paino on suunnilleen samoissa kiloissa kuin kilpailuaikana. Kotitilalla elelee edelleen myös hänen isänsä kunnallisneuvos Mikko Kaarna, joka syksyllä täyttää 98 vuotta.
|