Kalervo Kummola on saanut edelleen odottaa vuoroaan. Ehkä se joskus tulee? Kummola on ollut Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajana vuodesta 1997 ja sitä ennen SM-liigan toimitusjohtajana 1975–87. Hän on myös Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja.
Jääkiekko ei ole saanut edustajaansa suurristin saajien joukkoon, kuten ei myöskään moottoriurheilu. En tiedä miksi. Kari O. Sohlberg on johtanut kolme vuosikymmentä AKK-Motorsportia (aikaisemmin Autourheilun Kansallinen Keskusliitto) ja kunnostautunut kansainvälisissä tehtävissä. Varmasti moottoriurheilullekin annetaan joskus suurristi.
Urheilujohtajia on tietysti aina tyrkyllä. Olympiakomitean puheenjohtajat vuodesta 1956 lähtien ovat suurristinsä saaneet, joten vuoro tullee aikanaan myös nykyiselle puheenjohtajalle Roger Talermolle. Hänhän kunnostautui myös freestylehiihdon pioneerina Suomessa.
Ilkka Kanerva täyttää myös ehdot Suomen Liikunnan ja Urheilun, Suomen Valtakunnan Urheiluliiton, Suomen Olympiakomitean, Suomen Urheiluliiton ja yleisurheilun kansainvälisten järjestöjen johtotehtävien perusteella.
Suomen Työväen Urheiluliiton (entisen Työväen Urheiluliiton) painoarvo maamme urheilussa on viime vuosikymmeninä keventynyt. TUL:n puheenjohtajille ei siten enää myönnetä automaattisesti suurta ansioristiä.
Pienempien liittojen johtajilla mahdollisuudet suurristiin ovat rajalliset, ja vaatisivat joitain erityisansioita. On huomattava, että esimerkiksi pesäpallon edustajista vain Lauri Pihkala on saanut suurristin, ja hänelläkin ansiot olivat loppujen lopuksi suurelta osin muussa kuin pesäpallossa.
Veikko Puputti oli ensimmäinen vammaisurheilun edustaja. Samanlaisia erikoistapauksia olivat takavuosina urheilulääketieteen edustaja Martti J. Karvonen (1988) ja ainoana urheilutoimittaja-ansioista suurristin saanut Sulo Kolkka (1983).
|