Suomen Urheilutietäjät perustettiin tammikuussa 1988 silloisen SVUL-talon saunan lauteilla Helsingin Pasilassa. Juuri päättyneen Urheilutietäjä-kilvan jälkeen löylyissä päätettiin toteuttaa aiemmin puheissa esillä ollut ajatus yhdistyksen perustamisesta.
SVUL:n ravintolassa kerättiin nimiä perustamisasiakirjaan. Nimiä saatiin kasaan 20, sillä suuri osa kilpailijoista oli ehtinyt jo lähteä. Yhdistyksen puheenjohtajaksi päätettiin porukalla Erik Relander, Oulunkylän yhteiskoulun historian lehtori Helsingistä. Helsingin Asemaravintolassa pohjoisen miesten odotellessa junaa hallitus piti ensimmäisen kokouksensa, ja Rellu sai tehtäväkseen laatia säännöt, jotka hyväksyttiin ensimmäisessä vuosikokouksessa.
Rellu johti urheilutietäjiä vuoden 1996 loppuun. Hallituksen virallisia kokouksia ei pidetty, eikä pöytäkirjoja tehty, mutta tutulla ja innokkaalla porukalla asiat hoidettiin puhelimella ja postin välityksellä. Rellu aloitti jäsenkirjeiden laatimisen ja käynnisti yhdistyksen kirjalliset kotirataottelut.
Kotiratakilvat olivat Rellun ominta alaa. Varsinkin eläkkeelle jäätyään hän hämmästytti muut kilpailijat kaivamalla esiin kysyttyjä tietoja todella korkealla onnistumisprosentilla. Rellun ja keväällä 2006 edesmenneen Sakari Huotarin tiedonkeruusta on lehdessämme kerrottu hauskoja tarinoita. Rellu itse muistutti aina, että menestys kotirataotteluissa tuli kovan työn tuloksena.
Rellu osasi myös yhdistää työnsä ja harrastuksensa. Keskisuomalaisessa 26.7.2008 julkaistussa Erikin haastattelussa kerrottiin, että jos tunninpito ei oppilaita huvittanut, opettaja pisti pystyyn tietokilpailun, ja että oppilaatkin saivat järjestää vastaavia testejä Rellulle.
Oulunkylässä vuosina 1962–2000 opettanut Erik käytti koululaisia apunaan muun muassa Suomen Urheilutietäjien kotirataotteluissa. Sadan markan palkkio löydetystä vastauksesta ohensi lehtorin lompakkoa Keskisuomalaisen mukaan yhteensä viidellä satasella.
Vuonna 1991 Rellu päätti, että Suomen Urheilutietäjillä pitää olla oma lehti. Hän kokosi ensimmäisen Urheilutietäjän Joulun ja jatkoi kaksi kertaa vuodessa ilmestyneen lehden kasaamista vuoden 1996 loppuun asti.
Pienillä jäsenmaksutuloilla eläneellä yhdistyksellä ei tietenkään ollut rahaa kuin täpärästi lehden postittamiseen. Rellu ratkaisi toimitustyön niin, että hän käsitteli jäsenten lähettämät jutut, kirjoitti itse, ja saatuaan noin 50 sivua kasaan monisti lehden. Monistus tapahtui Oulunkylän yhteiskoulun kopiokoneella, salaa illan ja yön tunteina. Painos oli noin 130 ja kopioitavia sivuja tuolloin 6 500. Projekti päättyi lehden postitukseen.
Erik Relander oli vuosikymmenien ajan Suomen parhaita urheilutietäjiä. Nykymuotoinen urheilutiedon SM-kilpailu (sata kysymystä, ei karsintoja) aloitettiin 1987. Jo sitä ennen Rellu oli mukana, ja parhaimmillaan kolmen parhaan joukossa. Nykymuotoisessa kilpailussa hän oli kolmas 1990 ja neljäs 1991. Vuosina 1992–96 hän oli kysymysten tekijänä, mutta palasi kilpailijaksi 1998. Vielä vuosi sitten hän 72-vuotiaana sai 11. sijan.
Rellu oli viimeisiä urheilutiedon SM-kilpailun veteraaneja, joilla oli omakohtaisia muistikuvia ja kokemuksia esimerkiksi Helsingin olympiakisoista 1952. Urheilutiedon keräämisen hän kertoi aloittaneensa vuonna 1947 ollessaan keuhkokuumeessa ja saatuaan lahjaksi Martti Jukolan Urheilun Pikku Jättiläisen.
Menestyäkseen urheilutietokilpailussa on seurattava urheilua tiiviisti 12 kuukautta vuodessa, ja luettava urheilukirjoja ja lehtiä. Urheilukirjallisuus oli Rellun suuri intohimo. Hänellä oli kotonaan noin 1 500 urheilukirjan kokoelma, ja hän oli varmaan paras Helsingin antikvariaattien urheilukirjatarjonnan tuntija, vaikka muuttikin eläkepäivillään vanhaan kotitaloonsa Äänekoskelle.
|