Suomen Urheilutietäjät ry

Liikuntaneuvoksia on monenlaisia ja monentasoisia

Julkaistu kesälehdessä 2012
Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto

Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkinen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä. Arvonimen myöntää tasavallan presidentti arvonimilautakunnan esityksestä.

Urheilu- ja liikuntaväelle on oma arvonimensä. Liikuntaneuvoksia on ollut vuodesta 1979 lähtien, toistaiseksi yhteensä 92.

Arvonimeä ei voi hakea itselleen, mutta anomuksen voi tehdä yritys, yhdistys tai muu yhteisö, ja allekirjoittajina voi olla myös yksityisiä henkilöitä.

Hakijat sitoutuvat maksamaan arvonimen myöntämisestä veron, joka liikuntaneuvoksen osalla on 8 700 euroa, jos saaja ei ole valtion, kunnan tai kirkon palveluksessa. Valtion, kunnan tai kirkon virka- tai työsuhteessa oleville vero on huomattavasti alhaisempi – liikuntaneuvoksen kohdalla 2 200 euroa.

Kalleimmat arvonimet ovat valtioneuvos ja vuorineuvos, joista hakijat joutuvat pulittamaan 48 400 euroa. Halvimpia arvonimiä saa toki alle 1 000 euron panostuksella.

Tasavallan presidentti myöntää arvonimiä kaksi kertaa vuodessa, yleensä toukokuussa ja marraskuussa. Hakemukset käsittelee arvonimilautakunta, joka käy läpi anomusten perustelut, eikä esitä läheskään kaikkia hakemuksia hyväksyttäväksi. Viimeksi julkisuudessa oli tieto siitä, että Tokmannin konsernijohtajalle Kyösti Kakkoselle haettu vuorineuvoksen arvonimi tyssäsi jo lautakunnan käsittelyyn.

Presidentti voi myös hylätä anomuksia, vaikka lautakunta olisi niitä puoltanut. Niin ovat tiettävästi tehneet ainakin kaikki aiemmat presidenttimme virkakausinaan. Esimerkiksi urheilukirjailijanakin kunnostautuneelle R. W. Palmrothille (Reino Hirviseppä eli Palle) esitettiin 1970-luvulla tiettävästi kahteenkin kertaan kamarineuvoksen arvonimeä, mutta presidentti Urho Kekkonen kieltäytyi myöntämästä sitä. Kun presidentti vaihtui, niin Mauno Koivisto myönsi ensimmäisessä sopivassa tilaisuudessa Pallelle arvonimen.

Poliittisia päätöksiä?

Usein unohdetaan, että arvonimien myöntäminen on yhteiskunnallista eli poliittista toimintaa. Arvonimilautakunnan puheenjohtajana on pääministeri ja lautakunnan seitsemän jäsentä valitaan maan hallituksessa poliittisin perustein.

Tänä vuonna arvonimilautakunnan puhetta johtaa pääministeri Jyrki Katainen (kok), ja jäseninä ovat toimitusjohtaja Kari Jalas (kok), professori Silja Rantanen (kok), työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (sd), entinen maaherra Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen (sd), päätoimittaja Lauri  Kontro (kesk), professori Laura Kolbe (kesk) ja erikoissairaanhoitaja Outi Ojala (vas).

Luettelen tässä jutussa suomalaiset liikuntaneuvokset. Jokaisen kohdalla on lyhyt esittely. Muutama hakemus on saatu menemään läpi poliittisin perustein tai jollain muulla konstilla; niin heppoiset ovat eräiden neuvosten ansiot "yhteiskunnan hyväksi tehdystä työstä".

Tittelit ja kotipaikat ovat arvonimen julkistamisen yhteydessä kerrottuja. Ansioista on otettu mukaan vain tärkeimmät, ja esimerkiksi liittovaltuustojen rivijäsenyyksistä kerrotaan vain, jos henkilöille ei ole löytynyt juuri muita ansioita tai jäsenyys on kestänyt poikkeuksellisen pitkään. Ensiksi mainitaan arvonimen myöntämisen päivämäärä.

Koskivuori oli ensimmäinen

Hannu Koskivuori 7.12.1979. Aluejohtaja, Kuopio. Hiihtoliiton hallituksen puheenjohtaja sekä valtuuston varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja, Olympiakomitean varapuheenjohtaja, FIS;n varapuheenjohtaja ja eri valiokuntien jäsen, Suomen olympiajoukkueen ylijohtaja viisissä talvikisoissa, valtion urheiluneuvoston jäsen, SVUL:n liittovaltuuston puheenjohtaja, Helsingin piirin johtokunnan jäsen ja hiihtojaoston puheenjohtaja, Veikkauksen aluejohtaja.

Mirjam Viippola 6.6.1980. Liikuntataiteilija, Lahti. Viippola-koulun perustaja ja johtaja, SNLL:n hallituksen jäsen, voimisteluohjelmien laatija ja johtaja, SVUL:n Lahden piirin hallituksen jäsen ja SNLL-jaoston puheenjohtaja.

Orvo Anttila 12.2.1982. Kenttäpäällikkö, Tampere. Urheiluliiton johtokunnan jäsen ja nuorisovaliokunnan puheenjohtaja, SVUL:n hallituksen jäsen, Hämeen piirin varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja, yleisurheilujaoston puheenjohtaja.

Teemu Salonen 8.7.1983. Lainopin kandidaatti, Turku. Suomen Ladun puheenjohtaja.

Helka Ristolainen 14.11.1986. Lehtori, Hyvinkää. Hiihtoliiton johtokunnan jäsen ja naisvaliokunnan puheenjohtaja, FIS:n naisten maastohiihdon komitean jäsen, joukkueenjohtaja olympia- ja MM-kisoissa, SVUL:n hallituksen jäsen ja naisvaliokunnan puheenjohtaja, Voimistelunopettajaliiton hallituksen jäsen, Kisakallion urheiluopiston hallituksen jäsen, Hyvinkään kaupungin urheilulautakunnan jäsen.

Aarne Honkavaara 12.6.1987. Rehtori, voimistelunopettaja, Tampere. Jääkiekkoliiton päävalmentaja, Jääkiekkomuseon perustaja ja johtaja, Jääkiekkoliiton hallituksen jäsen, Ilveksen puheenjohtaja, jääkiekon tilastoinnin uranuurtaja, 47 A-maaottelua ja niissä 46 maalia, 7 SM-kultaa pelaajana ja 3 valmentajana, maajoukkueen kapteeni mm. olympiakisoissa 1952.

Leo Jokela 23.12.1987. Toiminnanjohtaja, Helsinki. Nyrkkeilyliiton päävalmentaja, Olympiakomitean hallituksen jäsen, Tapanilan Urheilutalosäätiön toiminnanjohtaja, Tapanilan Erän toiminnanjohtaja.

Tapani Jokihaara 23.12.1987. Tarkastaja, Tampere. TUL:n Tampereen piirin varapuheenjohtaja, Tampereen Sisun puheenjohtaja.

Mauri Katavisto 2.6.1989. Rehtori, Kajaani. SVUL:n hallituksen jäsen, Kainuun piirin varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja, Kajaanin Ratsastusseuran puheenjohtaja, Vuokatin urheiluopiston johtaja.

Yrjö Karttunen 8.6.1990. Liikuntatoimenjohtaja, Joensuu. SVUL:n Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja, Joensuun kaupungin liikuntatoimenjohtaja.

Tuomo Jalantie 21.11.1991. Lehtori, voimistelunopettaja, Helsinki. Voimisteluliiton johtokunnan jäsen, toiminnanjohtaja ja teknillisen valiokunnan puheenjohtaja, arvostelutuomari seitsemissä olympiakisoissa, FIG:n teknillisen valiokunnan jäsen, EM-voimistelujen 1967 pääsihteeri ja kilpailujen johtaja.

Lauri Reinikainen 21.11.1991. Rehtori, liikunnanopettaja, Kuopio. SVUL:n hallituksen jäsen, Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja, Karttulan Urheilijoiden puheenjohtaja, Akateemisen Urheiluliiton johtokunnan jäsen, Kuhmon urheilulautakunnan puheenjohtaja, pesäpallon valmentaja ja Itä–Länsi -pelaaja.

Eino Kaakkolahti 4.12.1992. Tarkastaja, Espoo. Pesäpalloliiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja. Pelaajana 15 Itä–Länsi-ottelua, vuoden pesäpalloilija, vuoden lukkari ja lyöjäkuningas.

Saara Fränti 30.11.1994. Opettaja, Lapua. Lasten liikuntaleikkien kehittäjä, SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin SNLL-jaoston jäsen, Lapuan Naisvoimistelijoiden ohjaaja.

Leo Turunen 30.11.1994. Opettaja, Mikkeli. SVUL:n hallituksen jäsen, Suur-Savon piirin puheenjohtaja.

Antero Kekkonen 2.6.1995. Voimistelunopettaja, Valkeakoski. Hiihtoliiton johtokunnan jäsen, SVUL:n Hämeen piirin hiihtojaoston puheenjohtaja, Valkeakosken Hakan puheenjohtaja, Akateemisen Urheiluliiton johtokunnan jäsen.

Paavo Rinta 2.6.1995. Liikunnanopettaja, Isokyrö. Voimisteluliiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, naisten päävalmentaja, SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin johtokunnan jäsen ja voimistelujaoston puheenjohtaja, Kyrön Voiman puheenjohtaja, Isokyrön urheilulautakunnan puheenjohtaja.

Kalevi Eronen 1.12.1995. Johtava rehtori, insinööri, Joensuu. Urheiluliiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, Ammattikoulujen Urheiluliiton puheenjohtaja, SVUL:n Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja.

Jouko Puustinen 1.12.1995. Liikunnanohjaaja, mielisairaanhoitaja, Mäntsälä. SVUL:n Uudenmaan piirin kuntourheilujaoston varapuheenjohtaja, Kellokosken Urheilijoiden varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja.

Jorma Räisänen 1.12.1995. Rehtori, voimistelunopettaja, Joutseno. SVUL:n hallituksen varapuheenjohtaja, Etelä-Karjalan piirin puheenjohtaja, Joutsenon Kullervon puheenjohtaja.

Tauno Salminen 1.12.1995. Käyttöpäällikkö, Tampere. Nyrkkeilyliiton varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja, Olympiakomitean hallituksen jäsen, Tammer-turnauksen johtaja, Tampereen Voimailuseuran puheenjohtaja, EABA:n hallituksen jäsen ja Nyrkkeilymuseoyhdistyksen puheenjohtaja.

Olavi Vesterinen 15.11.1996. Isännöitsijä, Helsinki. Suomen Olympiakomitean jäsen, TUL:n liittoneuvoston varapuheenjohtaja, Suur-Helsingin piirin varapuheenjohtaja.

Matti Yrjölä 15.11.1996. Lehtori, voimistelunopettaja, Hämeenkyrö. Kyröskosken kuulakarnevaalien perustaja ja kehittäjä, Urheiluliiton valmentaja, Hämeenkyrön urheilulautakunnan jäsen. Kuulantyöntäjänä 74 maaottelua, EM-kisoissa neljäs 1969 ja kuudes 1966, 6 SM-kultaa, 14 SE:tä.

Irja Sarnama 30.5.1997. Nuoriso- ja liikunnanohjaaja, Riihimäki. Osallistui kilpailijana Berliinin olympialaisiin 1936 ja naisten EM-yleisurheiluun Wienissä 1938, kuulantyönnön Suomen mestari ja korkeushypyn SE:n ylittäjä, kilpaili MM-tasolla menestyksellisesti veteraaneissa yli 90-vuotiaiden sarjaan asti.

Veikko Allinen 28.11.1997. Kuntoutusjohtaja, voimistelunopettaja, Helsinki. Jääpallossa HIFK:n ja Botnian manageri, A-maajoukkueen kakkosvalmentaja ja Palloliiton jääpallojaoston jäsen, pelaajana maaottelumies, Suomen mestari ja vuoden jääpalloilija.

Pirkko Lilja 28.11.1997. Liikunnanjohtaja, Kauhajoki. SNLL:n hallituksen jäsen, SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin SNLL-jaoston puheenjohtaja, Kauhajoen Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja.

Eila Mikola 28.11.1997. Liikuntasihteeri, liikuntaneuvoja, Pori. Juoksijana 6 SM-kultaa 800 metrillä, 3 SE:tä, maaotteluja ja osanotto EM-kilpailuihin 1958 Tukholmassa, kilpaillut vielä veteraanisarjoissa. Porin kaupungin liikunnanohjaaja, valmentaja. Urheiluliiton hallituksen jäsen ja naisvaliokunnan puheenjohtaja.

Hilkka Murtoniemi 28.11.1997. Liikunnanopettaja, liikunnanohjaaja, Espoo. SVUL:n Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Helsingin piirien SNLL-jaoston jäsen, Tapiolan Naisvoimistelijoiden sihteeri ja ohjaaja.

Reijo Lamminpää 15.5.1998. Apulaisrehtori, voimistelunopettaja, Lahti. Useissa tehtävissä Suomen Urheiluopistossa, viimeksi apulaisrehtorina. Valmentaja.

Maissi Manninen 27.11.1998. Voimistelunopettaja, Ruovesi. SNLL:n useiden valiokuntien jäsen, SVUL:n Hämeen piirin SNLL-jaoston jäsen, Oppikoulujen Urheiluliiton hallituksen jäsen, Ruoveden urheilulautakunnan jäsen. Voimisteluohjelmien suunnittelija ja ohjaaja.

Aarno Hankaniemi 28.5.1999. Liikuntasihteeri, Jurva. Jurvan kunnan liikuntasihteeri.

Juhani Miettinen 28.5.1999. Rehtori, liikuntatieteiden maisteri, Tampere. Kanoottiliiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, valmennusjaoston puheenjohtaja, melojien päävalmentaja, Olympiakomitean valmennustoimikunnan jäsen.

Mikko Paananen 28.5.1999. Maanviljelijä, Karijoki. Urheiluliiton keihäänheittäjien päävalmentaja. Keihäänheiton maajoukkuemies.

Joel Juppi 12.11.1999. Pääsihteeri, filosofian tohtori, Kerava. Liikuntatieteellisen Seuran pääsihteeri. ICSSPE:n hallituksen jäsen ja muitakin kansainvälisiä liikunnan luottamustehtäviä.

Eevi Kaasinen 12.11.1999 Luokanopettaja, Helsinki. TUL:n voimistelunäytösten ohjaaja ja voimisteluvalmentaja.

Pentti Pihlakoski 9.6.2000. Koulutus- ja tiedotuspäällikkö, teknikko, Uusikaupunki. SVUL:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja, Hiihtoliiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, Turun ja Porin läänin liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja.

Pekka Toivonen 9.6.2000. Kapteeni evp, liikunnanohjaaja, Jyväskylän maalaiskunta. Ampumahiihtoliiton päävalmentaja, Vanhojen Hiihtoveikkojen puheenjohtaja.

Pentti Katainen 1.12.2000 Markkinointipäällikkö, merkonomi, Vantaa. Jääkiekkoliiton hallituksen jäsen, jääkiekkovalmentaja, jääkiekon maalikuningas ja pesäpallon lyöjäkuningas.

Matti Pulli 1.12.2000. Liikuntatieteiden maisteri, Jyväskylä. Hiihtoliiton lajipäällikkö (mäki ja yhdistetty), mm. Matti Nykäsen valmentaja, FIS:n mäkihyppykomitean jäsen, Keski-Suomen Urheiluakatemian puheenjohtaja.

Taisto Tuominen 1.12.2000. Mittamies, Kemi. Nyrkkeilyvalmentaja (mm. Reima Virtanen), TUL:n nyrkkeilyjaoston jäsen.

Ritva (Peppi) Hägglund 23.11.2001. Voimistelunopettaja, Vaasa. SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin SNLL-jaoston jäsen, Liikuntaseura Vaasa-tyttöjen puheenjohtaja.

Sulo Kyllönen 23.11.2001 Liikuntasihteeri, Kajaani. Hiihtomies, Kainuun Hiihtoseuran varapuheenjohtaja.

Kainu Mikkola 23.11.2001. Osastopäällikkö, Helsinki. Lentopallon ja erityisesti lajin sääntöjen kansainvälinen kehittäjä, FIVB:n usean valiokunnan jäsen. Maajoukkuepelaaja ja -valmentaja.

Heikki Keltto 28.6.2002 Luokanopettaja, Seinäjoki. Hiihtovalmentaja, SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin hiihtojaoston jäsen.

Tuula Segercrantz 28.6.2002. Liikuntatieteiden lisensiaatti, Espoo. Liikunnanopettajien liiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, EUPEA:n (alan liitto Euroopassa) hallituksen jäsen, Liikuntatieteellisen Seuran hallituksen jäsen.

Tuomo Jantunen 25.11.2002. Toiminnanjohtaja, liikuntatieteiden kandidaatti, Helsinki. Suomen Ladun toiminnanjohtaja, sauvakävelyharrastuksen aloittaja ja kehittäjä.

Leena Jääskeläinen 25.11.2002. Rehtori, liikuntatieteiden maisteri, Espoo. Kouluhallituksen tyttöjen liikunnan ylitarkastaja, Lapin Urheiluopiston rehtori, Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja, Hiihtoliiton johtokunnan jäsen, FIS:n maastohiihtokomitean jäsen, Voimisteluliiton johtokunnan jäsen, Taitoluisteluliiton johtokunnan jäsen, Valtion urheiluneuvoston jäsen, Lapin läänin liikuntaneuvoston jäsen, Ounasvaaran Hiihtoseuran puheenjohtaja.

Eila Kalstela 25.11.2002. Voimistelunopettaja, Seinäjoki. SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin SNLL-jaoston jäsen, Seinäjoen Naisvoimistelijoiden ohjaaja.

Heikki Niininen 25.11.2002. Voimistelunopettaja, Vantaa. SVUL:n koulutuspäällikkö ja suunnittelujohtaja, Kuntourheiluliiton pääsihteeri, SVUL:n valmentajakoulutuksen kehittäjä.

Heikki Kantola 6.6.2003. Valmennuspäällikkö, liikuntatieteiden maisteri, Heinola. Kanoottiliiton päävalmentaja, Hiihtoliiton valmennuspäällikkö sekä valmennuksen ja koulutuksen johtaja, Suomen Urheiluopiston valmentajainstituutin ja valmennuskeskuksen johtaja, Olympiakomitean valmennuspäällikkö.

Eero Kelhä 6.6.2003. Myyntipäällikkö, Ii. Urheiluliiton kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Yleisurheilun puheenjohtaja.

Raija Kinnunen 6.6.2003. Toiminnanjohtaja, Vantaa. Suomen Liikunnanohjaajien toiminnanjohtaja.

Ossi Mikkonen 6.6.2003. Lehtori, voimistelunopettaja, Kouvola. Liikunnanopettajien liiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, Kymen läänin liikuntalautakunnan sihteeri, Kouvolan Urheilijoiden sihteeri.

Esko Paukkonen 6.6.2003. Toimitusjohtaja, Järvenpää. TUL:n toimitusjohtaja, Olympiakomitean hallituksen jäsen, urheiluopisto Kisakeskuksen hallituksen puheenjohtaja, Stadion-säätiön varapuheenjohtaja, valtion urheiluneuvoston jäsen.

Jussi Saarela 14.11.2003. Rehtori, Oulu. Urheiluliiton lajipäällikkö ja valmentaja, Virpiniemen Liikuntaopiston rehtori.

Esa Haapala 19.5.2004. Projektipäällikkö, everstiluutnantti evp, Joensuu. Ampumahiihtoliiton varapuheenjohtaja, SVUL:n Pohjois-Karjalan piirin ampumahiihtojaoston puheenjohtaja, tuomari olympia- ja MM-kisoissa, Kontiolahden Urheilijoiden puheenjohtaja ja projektipäällikkö, ampumahiihtostadionin kehittäjä.

Timo Haapaniemi 19.5.2004. Lehtori, voimistelunopettaja, Helsinki. Pesäpallon Suomen mestari (Puna-Mustat) ja jääkiekkovalmentaja (HIFK), Jokerien toiminnanjohtaja. Eri mies kuin MTV 3:n urheilutoimittaja.

Erkki Hulkkonen 26.11.2004. Toiminnanjohtaja, Kajaani. Kuntoliikuntaliiton hallituksen jäsen, SVUL:n Kainuun piirijohtaja, Kainuun Liikunnan toiminnanjohtaja.

Risto H. Luukkanen 26.11.2004. Majuri evp, Tuusula. Tuusulan Tennisseuran puheenjohtaja, SVUL:n Uudenmaan piirin tennisjaoston puheenjohtaja, Tuusulan urheilulautakunnan jäsen. Järjestänyt matkoja kansainvälisiin tennisturnauksiin.

Seppo Sammelvuo 26.11.2004. Rehtori, luonnontieteiden kandidaatti, Pudasjärvi. Lentopalloliiton hallituksen ja liittovaltuuston puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan puheenjohtaja, Pudasjärven Urheilijoiden puheenjohtaja.

Raimo Heinonen 20.5.2005. Osastopäällikkö, insinööri, Turku. Voimisteluliiton päävalmentaja. Voimistelijana olympiapronssi joukkuekilpailussa 1956, EM-hopea hypyssä 1965, 11 SM-kultaa. Voimisteluliiton hallituksen jäsen ja päävalmentaja, Turun Urheiluliiton puheenjohtaja.

Pekka Litmanen 20.5.2005. Toiminnanjohtaja, kansakoulunopettaja, Espoo. Koripalloliiton koulutuspäällikkö ja toiminnanjohtaja, maajoukkuepelaaja ja maajoukkuevalmentaja.

Tytti Luukko 20.5.2005. Voimistelunopettaja, liikuntatieteiden maisteri, Helsinki. Opetushallituksen liikunnan opetusneuvos, Koululiikuntaliiton hallituksen jäsen.

Aulis Sihvo 20.5.2005. Liikunnanohjaaja, Jämsä. Nuorisotyöntekijä, "Auliksen olympialaiset" Jämsän Kaipolassa.

Seppo Haavisto 2.6.2006. Valmennuskeskuksen johtaja, liikunnanohjaaja, Nastola. Pajulahden urheiluopiston valmennuskeskuksen johtaja, Urheiluliiton lajivalmentaja ja lajipäällikkö, TUL:n yleisurheilujaoston puheenjohtaja. Eri mies kuin samanniminen SE-korkeushyppääjä 1980-luvun alusta.

Raija Härmä 2.6.2006. Toimistonhoitaja, Anjalankoski. Suomen Ladun hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja, Kaakkois-Suomen Liikunnan puheenjohtaja, Kymenlaakson Liikunnan puheenjohtaja., Myllykosken Ladun puheenjohtaja.

Tarmo Ängeslevä 2.6.2006. Projektipäällikkö, Ylivieska. Hiihtoliiton hallituksen jäsen ja valtuuston varapuheenjohtaja, Ylivieskan Kuulan puheenjohtaja.

Ulla Mikkola 1.12.2006. Tiedotuspäällikkö, valtiotieteen maisteri, Joensuu. Voimisteluliiton varapuheenjohtaja, SLU:n luottamustehtäviä, SVUL:n Pohjois-Karjalan piirin varapuheenjohtaja ja SNLL-jaoston puheenjohtaja, SNLL:n hallituksen jäsen.

Stig-Olof Fagerström 1.12.2006. Hallituksen puheenjohtaja, Helsinki. Moottoriveneilyssä 16 ME:tä, 6 EE:tä, 27 PE:tä ja 30 SE:tä, Pohjoismaiden ja Suomen mestaruuksia. Perustanut kilpavenemuseon. Moottoriveneliiton hallituksen jäsen.

Seppo Hokkanen 15.6.2007. Liikuntapaikkamestari, liikunnanohjaaja, Heinola. Suomen Urheiluopiston liikuntapaikkojen hoitaja.

Risto Antonen 30.11.2007. Liikuntatieteiden maisteri, lehtori, Kaarina. Turun Verkkopalloseuran junioritoiminnan vetäjä.

Eero Korkeaniemi 30.11.2007. Piirijohtaja, Kokkola. SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirin piirijohtaja, Keski-Pohjanmaan Urheilun Tukijoiden toiminnanjohtaja.

Immo Kuutsa 30.11.2007. Lehtori, päävalmentaja, Iisalmi. Hiihtoliiton päävalmentaja, Ampumahiihtoliiton valmennusjohtaja, Hiihtoliiton valtuuston jäsen.

Antti Lehtinen 30.11.2007. Liikuntakasvatuksen kandidaatti, lehtori, Seinäjoki. Länsi-Suomen läänin sivistystoimen tarkastaja, vastuualueena liikuntatoimi.

Liisa Lähdesmäki 30.11.2007. Liikuntatieteiden lisensiaatti, lehtori, Seinäjoki. Kuntourheiluliiton hallituksen jäsen ja koulutustoimikunnan puheenjohtaja, Seinäjoen kaupungin vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja, SVUL:n Etelä-Pohjanmaan piirin johtokunnan jäsen.

Kauko Palvalin 30.11.2007. Liikuntapäällikkö, Nurmijärvi. Puolustusvoimien päävalmentaja, liikuntakasvatustoimiston päällikkö ja liikuntapäällikkö, Sotilasurheiluliiton hallituksen jäsen, Ampumahiihtoliiton hallituksen jäsen.

Pentti Viskari 30.11.2007. Majuri evp, Lappeenranta. Lappeenrannan Urheilu-Miesten puheenjohtaja, Suomen Urheiluliiton hallituksen jäsen.

Kerstin Ehrnholm 12.6.2008. Projekti- ja yhteyspäällikkö, filosofian kandidaatti, Helsinki. SVUL:n yhteysjohtaja, SLU:n projektipäällikkö ja yhteysjohtaja, opetusministeriön kulttuurisihteeri urheilutoimistossa, valtion liikuntaneuvoston jäsen.

Paavo Haapakoski 12.6.2008. Opettaja, hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, Pyhäjoki. Yleisurheilun järjestömies ja valmentaja, Urheiluliiton pääkuuluttaja.

Ilmari Ylä-Autio 12.6.2008. Varatuomari, kaupunginlakimies, Seinäjoki. SVUL:n hallituksen jäsen, Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja, Vaasan läänin urheilulautakunnan varapuheenjohtaja, Kuortaneen urheiluopiston hallituksen jäsen, Etelä-Pohjanmaan Urheilun Tukijoiden puheenjohtaja.

Toivo Salonen 5.12.2008. Liikuntasihteeri, Muhos. Pikaluistelussa olympiapronssi 500 metrillä 1956, yhteispisteissä MM-hopea ja EM-pronssi 1959, 6 SM-kultaa yhteispisteissä.

Juhani Sillanpää 11.6.2010. Everstiluutnantti evp, Ruovesi. Ampumaurheiluliiton hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja sekä liittovaltuuston jäsen, Upseerien Ampumayhdistyksen Helsingin osaston puheenjohtaja. Ilmapistoolin joukkuekilpailun EM-kulta 1979.

Seppo Virtanen 26.11.2010. Varatoimitusjohtaja, liikunnanohjaaja, Nastola. Pajulahden urheiluopiston eri tehtävissä, viimeksi varatoimitusjohtaja.

Jorma Kinnunen 26.11.2010. Kirvesmies, työnjohtaja, Äänekoski. Valmentanut mm. poikaansa Kimmoa (keihään MM-kulta 1991) ja toiminut Äänekosken Urheilijoiden puheenjohtajana. Keihäänheittäjänä olympiahopea 1968, ME 92,70 (1969), 5 SM-kultaa.

Ingmar Björkman 26.11.2010. Toimitusjohtaja, Porvoo. Urheiluliiton hallituksen jäsen, yleisurheilumaajoukkueiden johtotehtäviä, MM-83-järjestelytoimikunnan jäsen, SFI:n puheenjohtaja, Pro Olympia -yhdistyksen puheenjohtaja, kirjoittanut lukuisia urheilun historiateoksia.

Markus Lakaniemi 20.5.2011. Opettaja, koulunjohtaja, Vähäkyrö. Pesäpalloilijana 2 SM-kultaa (Vimpelin Veto), vuoden pesäpalloilija, vuoden lukkari, lyöjäkuningas, myöhemmin valmentaja ja vuoden pelinjohtaja (naisten joukkueet, 1986).

Jouko Purontakanen 2.12.2011. Pääsihteeri, liikuntatieteiden maisteri, Helsinki. SVUL:n järjestöpäällikkö, Suunnistusliiton toiminnanjohtaja, Urheiluliiton toimitusjohtaja, EM-kisojen pääsihteeri 1994, jääkiekon MM-kisojen pääsihteeri 1997, Olympiakomitean pääsihteeri, SLU:n hallituksen jäsen, Opiskelijoiden Liikuntaliiton hallituksen jäsen, Helsingin kaupungin liikuntalautakunnan jäsen.

Pauli Nevala 2.12.2011. Liikunnanohjaaja, Teuva. Valmentanut mm. Päivi Alafranttia ja Hannu Siitosta. Keihäänheittäjänä olympiakulta 1964, EM-hopea 1969, 4 SM-kultaa.

Tapio Leväaho 2.12.2011. Toimittaja, tiedotuspäällikkö, Helsinki. TUL:n liittotoimikunnan ja uintijaoston jäsen sekä tiedotusvaliokunnan puheenjohtaja, Kuhien sihteeri, vesipallossa SM-kultia.

Timo Haukilahti 2.12.2011. Liikunta-asiainneuvos, kansakoulunopettaja, Helsinki. Opetusministeriön liikuntayksikön johtaja ja liikunta-asiainneuvos, TUL:n urheilupäällikkö, Kuntotoimiston päällikkö, Helsingin kaupungin liikuntalautakunnan jäsen, Kunnossa kaiken ikää -ohjelman kehittäjä, kansainvälinen koripalloerotuomari.

Liisa Suihkonen 25.5.2012. Sosiaaliohjaaja, Suonenjoki. Hiihtäjänä olympiahopea viestissä 1976, 2 SM-kultaa. Suonenjoen Vasaman puheenjohtaja.

Kari Kyrö 25.5.2012. Kenttäesimies, Inari. TUL:n hiihtäjien päävalmentaja, Hiihtoliiton valtuuston jäsen, Inarin Yrityksen varapuheenjohtaja.

Ei yhtään jalkapallotaustalta

Liikuntaneuvosten 92 nimen listasta en tunnistanut ketään jalkapallotaustaista henkilöä. Selkeitä painimiehiäkään ei ole neuvosten joukossa. Yleisurheiluväkeä sekä hiihtomiehiä ja -naisia listoilla on molempia toistakymmentä, ja SNLL-taustaisia naisliikkujia yhdeksän. Monipuolisilla järjestöansioilla (ilman selkeää yhden lajin taustaa) on päässyt läpi kolmatta kymmentä liikuntaihmistä.

Urheiluopistot ovat hoitaneet kiitettävästi titteleitä työntekijöilleen (neljä). Pitää muistaa, että esimerkiksi selkeästi jääkiekkoväen edustajia on vain kolme (Honkavaara, Haapaniemi ja Katainen), pesäpalloilijoita ainoastaan kaksi (Kaakkolahti ja Lakaniemi) sekä moottoriurheilijoita yksi (veneilijä "Sofa" Fagerström). Urheiluopistojen kohdalla kyllä vähän nikottelin aikoinaan, kun luin liikuntapaikkojen hoitajan Seppo Hokkasen saaneen saman neuvoksen tittelin kuin Hannu Koskivuori.

Liikunnan viranhaltijoista Haukilahti ja Ehnholm ovat varmasti neuvoksen tittelin ansainneet, ehkä myös läänitason tarkastaja Lehtinen. Sen sijaan kuntien liikuntasihteeritasolla työskennelleille Hankaniemelle ja Sihvolle en löytänyt merkittäviä alueellisia tai valtakunnallisia ansioita. Arvonimilautakunnan ja presidenttien mielestä heidänkin ansionsa ovat olleet riittävät "yhteiskunnan hyväksi tehdyksi työksi".

Tämän kirjoittajasta tuntuu vähän hassulta, että mainitut paikallistason liikuntasihteerit ovat saaneet samantasoisen arvonimen kuin esimerkiksi Aarne Honkavaara, Tauno Salminen, Leena Jääskeläinen, Immo Kuutsa ja Jouko Purontakanen.

Hieman ihmettelin aikoinaan myös Tapio Leväahon liikuntaneuvoksen titteliä. Hän teki varsinaisen elämäntyönsä Taljan ja sen seuraajan Liikenneturvan tiedottajana, ja olisi ehkä ansainnut ennemmin jonkin muun arvonimen. Hänen veljensä Kauko-Aatos Leväahon ansioluettelo liikunnan eri tehtävissä täyttäisi sen sijaan liikuntaneuvoksen kriteerit monta kertaa selvemmin kuin useimmilla edellä mainituilla arvonimen haltijoilla.

Oudoksuin aikoinaan myös Mikko Paanasen saamaa arvostusta. Suomessa kaikki urheilumuodot huomioon ottaen lienee jonkin verran ansioituneempiakin lajivalmentajia?

Sama kritiikkini koskee kemiläistä nyrkkeilyvalmentajaa Taisto Tuomista. Liikuntaneuvos! No, kommunisteilla (nykyisin vasemmistoliitto) on perinteisesti edustajansa valintoja tekevässä arvonimilautakunnassa.

Riman laskuun vuosien varrella viittaa se, että 1980-luvulla liikuntaneuvoksen arvoja myönnettiin 8, 1990-luvulla 26 ja jaksolla 2000–09 jo 46. Menossa olevalla vuosikymmenellä on päästy 11:een, eli tahti ei ole hiipunut.

Liikuntaneuvoksen arvon käyttöönoton jälkeenkin on toiminnasta liikunnan parissa annettu myös muita arvonimiä. Esimerkiksi ennen Heikki Kantolaa Olympiakomitean valmennuspäällikkönä toiminut Kalevi Tuominen sai opetusneuvoksen arvon 1991, ja OK:n pääsihteeristä Kosti Rasinperästä tuli kanslianeuvos 1996.

Pohjalaiset aktiivisia

Liikuntaneuvoksen arvonimiä myönnetään vain hakemuksesta. Jos jonkin lajin piiristä tai joltakin alueelta hakemuksia ei tehdä, ei titteleitäkään myönnetä. Toisaalta taas esimerkiksi naisliikuntajärjestöt näyttävät olevan aktiivisia, ja alueista Seinäjoen seutu. Etelä-Pohjanmaalle on vuosien varrella myönnetty peräti kolmetoista liikuntaneuvoksen arvoa.

Määrää voi verrata varsinaissuomalaisten neljään tai satakuntalaisten yhteen (porilainen Eila Mikola 1997). Liikuntaneuvoksen arvonimeä sai hakea jo 1970-luvun lopussa, mutta esimerkiksi Keski-Suomeen arvo myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2000 (ampumahiihtovalmentaja Pekka Toivonen), Kymenlaaksoon vuonna 2003 (liikunnanopettaja Ossi Mikkonen) ja Keski-Pohjanmaa on saanut vasta vuonna 2007 ainoan tämän alan neuvoksensa (piirijohtaja Eero Korkeaniemi).

Ei liene yllättävää, että liikuntaneuvoksista reilusti yli puolella on liikunnallinen koulutus: korkeakoulututkinto Helsingin tai Jyväskylän yliopistosta (ainakin 31:llä) tai opistotasoinen liikunnanohjaajatutkinto (vähintään 19:llä). Opettajakoulutus on suunnilleen kymmenellä liikuntaneuvoksella, ja evp-upseereitakin joukossa on puolen tusinaa.

Mielenkiintoinen kuriositeetti: ainakin Pentti Pihlakoskella, Leena Jääskeläisellä, Raimo Heinosella, Pentti Viskarilla, Jorma Kinnusella ja Kari Kyröllä on vähintään yksi jopa kansainvälisellä tasolla urheilijana menestynyt poika, ja Markus Lakaniemen tytär Kirsi on isänsä tavoin pesäpalloillut Itä–Länsi-otteluissa. Oma lukunsa on Seppo Sammelvuo, jonka lapsista Riikka, Tuomas ja Ilkka ovat pelanneet lentopalloa A-maajoukkueessa sekä Jaakkokin kotimaisessa liigassa.

Antti Pihlakoski tunnetaan urheilujohtajana, mutta ehti aikanaan pärjätä 800 metrin juoksijana. Oula Jääskeläinen on yltänyt arvokisaedustajaksi taitoluistelussa ja Jari Heinonen voimistelussa. Kimmo Kinnusesta mainittiin jo edellä, ja nuorempi veli Jarkko on nuorten keihäänheiton EM-hopeamitalisti kesältä 1989. Tommi Viskari voitti samassa lajissa junnujen maailmanmestaruuden 1990, ja Kari-Pekka Kyrö hiihti kilpaa ennen värikästä valmentajauraansa.

Antti O. Arponen

Suomen Urheilutietäjät ry