Kirjoitin kesälehdessämme 2006 parista Pekka Tiilikaisen järjestämästä radioidusta urheilutietokilpailusta. Kuusi vuotta sitten julkaistut lähinnä muistikuviin perustuneet tiedot 1960-luvun yleisurheiluvisasta täydentyivät ja korjaantuivat, kun satuin kuulemaan kilpailun Yle Puhe -kanavalta 8.6.2012.
Lukuisat Yleisradion ohjelmat ovat kuukauden ajan kuultavissa Yle Areenassa, mutta tämä ei näytä koskevan Yle Puheen arkisto-ohjelmia. Olin kuitenkin lähetyksen aikana kirjannut asioita muistiin, joten oleellisimmat tiedot ovat kerrottavissa ilman uutta kuuntelukertaakin.
Vastassa tosiaan olivat kaksikot Antero Raevuori & Pentti Vuorio sekä Kauko Niemelä & Urho Salo. Oikea tieto oli myös se, että "Antsa" ja "Pesa" edustivat Helsinkiä, mutta turkulaisen Niemelän ja tamperelaisen Salon muodostamaa paria ei esitelty Maaseutuna vaan Yhdistettynä joukkueena. Pielessä oli myös muistikuva kilpailun käymisestä Kokkolassa SM-viestien yhteydessä 1969. Ajankohta oli kesä 1966 ennen EM-kisoja. Kaikki kysymykset liittyivätkin EM-yleisurheilun historiaan.
Koska kumpikin pari sai täydet pisteet kaikista kysymyksistä, kyseessä täytyi olla juuri saman kilvan, josta puolitoista olympiadia sitten annoin tietoa ja epätietoa. Tehtäviä oli 11 ja kustakin tarjolla kaksi pinnaa, eli lopputulokseksi muodostui 22–22. Tosin kysymyksessä siihenastisista EM-kilpailuista Niemelä ja Salo taisivat jättää ilmeisessä epähuomiossa mainitsematta Tukholman 1958, mutta tästä eivät juontajat eli Pekka Tiilikainen ja Paavo Noponen huomauttaneet.
Muissa tehtävissä tiedusteltiin muun muassa suomalaisia maratonjuoksumestareita (oikea vastaus: Armas Toivonen 1934, Väinö Muinonen 1938, Mikko Hietanen 1946 ja Veikko Karvonen 1954); Rainer Steniuksen ja Pentti Eskolan muodostamasta kaksikosta pidemmälle hypännyttä 1962 (kummankin tulos 785 mutta Steniuksella pidempi toiseksi paras hyppy); kaksi mestaruutta voittaneita suomalaisia (Ilmari Salminen 10 000 metrillä sekä Matti Järvinen keihäässä 1934 ja 1938, Eeles Landström seipäässä 1954 ja 1958); suomalaismitaleja 1962 (seipäästä Pentti Nikulan kulta ja Kauko Nyströmin pronssi, pituudesta Steniuksen hopea ja Eskolan pronssi); ensimmäisiä EM-kisoja, joiden moukarissa yllettiin yli 60 metrin tulokseen (Bern 1954); puolalaisen keihäsmiehen Janusz Sidlon EM-kultamäärää (kaksi eli vuosilta 1954 ja 1958); estemestaria 1934 (ei kukaan, koska laji ei ollut ohjelmassa) sekä keihään olympiakultaa 1936 heittäneen saksalaisen Gerhard Stöckin parasta EM-sijaa (hopea kuulassa 1938).
Mukana oli myös yksi kuka puhuu? -tehtävä, jossa piti tunnistaa Pekka Tiilikaisen haastatteleman Matti Järvisen ääni. Jollain muotoilulla haettiin lisäksi vuoden 1946 tapausta, jossa 10 000 metrin ja maratonin kaksoisvoiton vieneet suomalaiset olivat radalla yhtaikaa.
Kilpa oli sikäli tasapuolinen, että molemmille kaksikoille esitettiin samat kysymykset, ja ensimmäisenä vastannut pari vaihtui tehtävästä toiseen. Käytännössä homma toteutettiin ilmiselvästi niin, että ääniyhteys jälkimmäisen vastausvuoron saaneeseen duoon avattiin vasta vastustajien vastattua. Niinpä kukin kysymys ja myös Matti Järvisen haastattelupätkä esitettiin kahdesti.
Kysymysten helppous ilmeni pisteiden ohella siinä, että 10 sekunnin miettimisajan päättymisestä kertova gongi osoittautui jokseenkin tarpeettomaksi; vastaaminen alkoi yleensä heti tehtävänannon kuulemisen jälkeen. Tiilikainen ja Noponen tunnustivat ohjelman kestäessä muutamaan kertaan kilvan näyttävän jääneen turhan helpoksi, mutta tuumivat, että kuulijoille tehtävät ovat huomattavasti vaikeampia kuin osallistujille.
Tasatahti sai Noposen heittämään kesken kilvan ilmeisesti omasta päästä kehitetyn välikysymyksen suomalaisesta EM-yleisurheilumitalistista, jonka serkku on saavuttanut olympiamitalin. Kohdasta ei annettu pisteitä, mutta oikea vastaus oli mielestäni pääkaupunkilaisten tarjoama "ei kukaan". Niemelä ja Salo ehdottivat Sulo Bärlundia, joka ei yltänyt EM-mitalille eikä ollut vastauksessa esille tuodun Gunnar Bärlundin serkku. Lisäksi "GeeBee" jäi ilman olympiamitalia.
Paavo Noposen kirjoittamassa Pekka Tiilikainen, pääselostaja -elämäkerrassa on EM-tietokilpa jätetty käsittelemättä. Tarjolla on kyllä muun muassa 20 riviä tekstiä Noposen tekemästä ja elokuussa 1966 nähdystä televisio-ohjelmasta Itää ja länttä.
|