Kotiseudullaan Lievestuoreella Saimo jatkoi myös kilpahiihtoa ja saavutti naisten 3 x 5 kilometrin viestissä SM-pronssin Vihtavuoren Pamauksen joukkueessa 1956. Ankkurina oli samana talvena olympiaviestiä voittamassa ollut Sirkka Polkunen.
Urheilemista Sylvi ei jättänyt koskaan. Maatalon töitä oli vuodesta toiseen enemmän vanhempien ikääntyessä. Fyysinen kunto säilyi. Lievestuoreen Kisa innostui soutuun 1960-luvun alussa ja liki 50-vuotias Sylvi Saimo oli hankkimassa sisähankanelosessa SM-kilpailuissa kahta hopeaa ja kerran pronssia.
Maataloustöitä kotitilalla tehnyt nainen liittyi Maalaisliittoon. Hän alkoi toimia syrjäkylien asioiden parantamiseksi. Aktiivisena, itsevarmana, puheliaana ja urheilijana maailmaa nähneenä hän pääsi Laukaan kunnanvaltuustoon vuonna 1954 ja oli päättämässä kunnan asioista 30 vuotta.
Presidentinvaaliin liittyi tuohon aikaan 300 valitsijamiehen valinta. Sylvi Saimo oli kaikkiaan neljä kertaa Urho Kekkosen valitsijamiehenä: 1956, 1962, 1968 ja 1978.
Välillä Kekkonen valittiin poikkeuslailla. Siitä Saimo ei pitänyt ja kertoi sen myös julkisesti.
– Viimeistään sen jälkeen välit Urhon kanssa olivat viileät. Olimme tunteneet toisemme jo silloin kun Kekkonen oli Olympiakomitean puheenjohtaja. Lämpimiksi välejä ei oikein koskaan voinut sanoa, kun minä en pitänyt hänen ryyppäämisestään ja itänaapurille kumartelusta, sanoi Sylvi.
Kaikesta huolimatta Saimo äänesti poikkeuslain puolesta eduskunnassa tammikuussa 1973. Hän ja Johannes Virolainen olivat ainoat, jotka olivat valitsemassa Kekkosta presidentiksi täydet viisi kertaa.
Sylvi Saimo valittiin kansanedustajaksi 1966 ja hän hoiti tehtävää 13 vuotta. Ura päättyi putoamiseen vaaleissa 1979. Ennen läpipääsyään Saimo oli ollut kansanedustajaehdokkaana jo 1954, 1958 ja 1962.
Eduskunnassa Saimo kuului muun muassa sosiaalivaliokuntaan ja suureen valiokuntaan. Eduskunnan Urheilukerhon hallituksessa hän oli koko edustaja-aikansa.
Sylvi ei kuvia kumarrellut. Hän teki sen minkä katsoi oikeaksi. Naisilta edellytettiin muutama vuosikymmen sitten eduskunnassa hameen käyttämistä. Sylvi ilmoitti tulevansa täysistuntoihin housupuvussa. Puhemiehistö joutui pitämään asiasta kokouksen ja ehdotti edelleen hameen käyttöä. Sylvi ilmoitti kaikesta huolimatta pukeutuvansa housuihin. Niin hän myös teki; puhemiehistö ei voinut mitään, ja ennen pitkää monet muutkin naiset alkoivat käyttää housupukua. Naisten asemaa Sylvi edisti tasa-arvoasian neuvottelukunnassa.
Politiikassa Sylvi Saimo oli samoilla linjoilla kuin Johannes Virolainen. Heillä oli paljon yhteistä: karjalainen tausta, evakkous, maanviljelys, isänmaallisuus ja raittiusaate. Sylvi kuului Maaseudun Raittiusliiton hallitukseen ja korosti koko elämänsä ajan terveiden elämäntapojen ja hyvän käytöksen merkitystä. Hän oli Alkon hallintoneuvoston jäsen.
Urheilujohtajuuksiin hänellä ei ollut suurempaa intoa. Hän kävi SVUL:n liittovaltuuston kokouksissa ja valittiin kilpauransa loppuvaiheissa Kanoottiliiton hallitukseen, mutta pari vuotta siellä riitti hänelle. Karjalaisia juuriaan hän arvosti ja osallistui aktiivisesti Karjalan Liiton hallituksen toimintaan 1969–80.
Sylvi Saimo oli edelläkävijä. Seuraava suomalaisen naisurheilijan voitto kesäolympiakisoissa nähtiin vasta 1996. Pro Urheilu -palkinnon Saimo sai ensimmäisessä jaossa 2000 ja Suomen urheilun Hall of Famen jäsenyyden ensimmäisessä valinnassa 2010.
Olympiavoittaja eli elämänsä naimattomana. Seurustelusuhteistakaan ei ole jäänyt muistitietoa jälkipolville. Elämä päättyi 12.3.2004 Laukaan terveyskeskuksessa vaikean aivoinfarktin jälkeen.
|