Kesälehdessämme 1998 julkaistiin luettelo tiedossani olleista suomeksi julkaistuista ulkomaisten urheilijoiden, valmentajien ja vastaavien elämäkertatyyppisistä kirjoista. Mukana olivat siis vain yhdestä henkilöstä tai perheestä kertovat julkaisut; kymmeniä tai jopa satoja henkilöesittelyjä sisältäneet teokset oli jätetty pois. 17 vuoden takaisessa jutussa listattiin 27 kirjaa, mutta myöhemmin vastaan tuli pari sellaista ryhmään kuulunutta teosta, joita en ollut huomannut.
Eritoten viime vuosina urheiluaiheisten elämäkertakäännösten julkaisutahti on kiihtynyt, ja nyt vastaavaan luetteloon löytyi 70 kirjaa. Listaa ei ole nytkään rajattu käännösteoksiin, vaan alkuaan suomeksi tehdyt kirjatkin ovat kelvanneet joukkoon.
Rullalautailu ja vuorikiipeily eivät ole varsinaisia kilpaurheiluja, mutta kumpikin on otettu tähän katsaukseen; ovathan lajien teokset päässeet liikunnan ja urheilun puolelle kirjastojen luokittelussakin. Lisäperusteeksi voi sanoa sen, että urheilun kantasana on urhea, ja mainitut lajit taatusti vaativat urheutta.
Rajaus on myös sikäli väljä, että "armon" ovat saaneet sarjakuvakirja Enzo Ferrarista, Pelle Svenssonin kannanottopainotteinen kirja, romaanimuotoinen teos Emil Zátopekista sekä Soichiro Hondan, Ted Turnerin ja Arnold Schwarzeneggerin elämäkerrat. Honda-kirja kertoo tuotemerkin perustajasta mutta myös Hondilla ajetuista moottoriurheilusaavutuksista. Liike-elämään painottuvat niin ikään Ted Turnerin muistelmat, jotka kuitenkin tarjoavat tietoa lisäksi Turnerin purjehtijaurasta sekä hänen perustamistaan Hyvän tahdon kisoista. Arnold-kirjojenkin sisällöstä suuri osa käsittelee muuta kuin urheilua.
Pois on jätetty kaksi vuonna 2000 suomeksi julkaista Andrew Hodgesin kirjaa brittiläisestä matemaatikosta ja loogikosta Alan Turingista. Turing oli kotimaansa olympiakarsintamaratonin viides 1948 eli ei merkittävä urheilija, ja urheilun osuus kirjoissa on mitätön.
Elämäkertojen(kin) tekijämerkinnät ovat hyvin kirjavia. Voi olettaa, että monessa pelkästään päähenkilön tekemäksi ilmoitetussa teoksessa on ollut mukana ns. haamukirjoittaja. Vuoden 1998 takaisesta jutusta oli jäänyt pois muutama toimittajaksi kirjattu "pikku apulainen", mutta tällaisetkin on nyt pyritty tuomaan esiin.
Vuoden 1998 jutussani oli erheellisyyksiä myös sivumäärissä. Vladislav Tretjakin teoksessa heittoa oli kymmeniä sivuja, ja erinäisissä muissa kirjoissa olin laskenut viimeisen tekstiä tai kuvia sisältäneen sivun järjestysnumeron. Petri Maskonen on myöhemmin valistanut minua sillä, että kirjastoalan oppien mukaan sivumäärä perustuu viimeiseen painettuun sivunumeroon.
Kirjat on nyt listattu urheilumuodoittain. Yksittäisen urheilumuodon sisällä teokset on lueteltu päähenkilön nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Monesta henkilöstä on julkaistu useampi kuin yksi kirja, ja nämä on sijoitettu aikajärjestykseen. Jos yhdestä henkilöstä on tullut samana vuonna kaksi kirjaa, nämä on listattu tekijänimien mukaisessa aakkosjärjestyksessä.
Sivumäärät ja vuosiluvut koskevat ensimmäistä suomalaista painosta. Monesta teoksesta on ilmestynyt useita painoksia, joistain myös sivumäärältään erilaisina pokkariversioina. Näitä ei ole yritetty kaivaa, mutta yhdestä parannetusta laitoksesta on jäljempänä maininta.
|