Arvo Tuomainen kuului aikanaan suomalaisen sisun mainehikkaisiin edustajiin. Kerrottakoon tässä eräs tarunomainen tapaus vuodelta 1919.
Tuomainen oli haluton osallistumaan Oslossa pidettyihin pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin, jotka silloin tavallaan vastasivat Euroopan ja maailman mestaruuskilpailuja, mutta joutui kuitenkin Tampereen Pyrinnön johtomiesten vakavien kehoitusten johdosta matkalle.
Niin lähti laiva Turun satamasta torstaina helmikuun 11 pnä 1919 ja Arvo Tuomainen luistimineen oli matkassa. Hän mietti mahdollisuuksiaan ja aikoi palata Tukholmasta takaisin, mutta Ruotsin rannassa olikin konsulaattimme edustaja vastassa saatuaan Tuomaista koskevan sähkeen. Vastaanotto olikin tarpeen, sillä laiva saapui myöhästyneenä ja Oslon junan lähtöaikaa suostuttiin siirtämään tunnilla. Näin Tuomainen jatkoi matkaansa klo 20.30 illalla.
Yöjuna ei kuitenkaan saavuttanut aikaa kiinni, vaan päinvastoin myöhästyi jatkuvasti. Charlottenbergissä se oli jo 1.40 aikataulustaan jäljessä.
Nyt alkoi matka kiinnostaa Tuomaistakin. Hän pukeutui junassa luistelutrikooseen ja kiirehti asemalla vuokra-autoon. Kilpailut alkoivat näet klo 14.30 ja juna jarrutti Oslon asemalle klo 14.20.
Ja niin kävi, että kun Tuomaisen piti astua luisteluradalle, hän ilmestyi kenenkään tietämättä kuin kirkkaalta taivaalta. Ensimmäisellä matkalla, 500 metrillä, hän sijoittui toiseksi norjalaisen Harald Strömin (sittemmin maailmanmestari) voittaessa. Ajat 44,8 ja 45,3.
Lauantain toisella matkalla, 5.000 metrillä, oli Tuomainen melko ylivoimainen voittaja ajallaan 8.42,9. Ström sijoittui toiseksi 8.47,5:llä, joten ensimmäisen päivän jälkeen näiden kahden järjestyspisteet olivat samat, kolme.
Kilpailuja jatkettaessa sunnuntaina pääsi Ström johtoon voitettuaan 1.500 m 2.24,9:llä, mutta Tuomainen pysyi tuntumassa tullessaan toiseksi 2.25,6:lla. Niinpä sitten 10.000 m muodostui ratkaisevaksi. Sen voitti suomalainen Bergström (tunnetun moottoripyöräilijämme Walter Bergströmin isä) 18.06,1 ja kun Tuomainen sijoittui toiseksi 18.16,0:lla, saavutti hän Pohjoismaiden mestaruuden 7:llä pisteellä, Strömin tullessa toiseksi pistettä huonompana. Ruotsin mestari Blomgren oli kolmas 20 pisteellä ja Skutnabb neljäs 28:lla.
Tuomaisen voitto tulomatkaan liittyvine erikoisvaiheineen herätti silloin suurta huomiota.
(Helsingin Sanomat 18.7.1955. Lehti oli unohtanut, että Kristianian kaupunki muuttui Osloksi vasta 1925.)
|