Suomen Urheilutietäjät ry | Kilpailuarkisto

Hermanni FoxCenter, Järvenpää 21.11.2015
Kilpailun järjesti Järvenpään Tottenhamit.

tulokset | kysymykset | vastaukset

Orimattilalainen Vesa-Matti Peltola menestyi odotetusti urheiluvisassa

Uudenmaan Urheilutietäjän tittelin vei tänä vuonna ylivoimaisesti orimattilalainen Vesa-Matti Peltola, joka saalisti visasta 30,5 pistettä. Tulos on yksi kaikkien aikojen kovimmista kilpailun 23-vuotisessa historiassa. Peltolan hyvä tulos oli odotettavissa, sillä hän on voittanut valtakunnallisen tason Vuoden Urheilutietäjän tittelin viidesti. Nykyään Peltola toimii kilpailuissa pääasiassa kysymysten laatijana.
– Visassa oli mukana helppoja, mutta myös sellaisia kysymyksiä, joista minulla ei ollut mitään käsitystä, Peltola arvioi ottaen esimerkiksi kohdan 4.
– Nelosen B-kohta meni ihan tuurilla oikein, A:sta minulla ei ollut mitään käsitystä.

Vahvimmiksi osa-alueikseen Peltola nimeää yleisurheilun, moottoriurheilun sekä hiihdon pohjoismaiset lajit (maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn). Parhaiten hänen mieleensä ovat jääneet vuosikymmenten takaiset tapahtumat, mutta mitä pidemmälle 2000-lukua on menty, sitä suuremmiksi ovat hänen aukkonsa urheilutiedossa kasvaneet.
– Televisiota en ehdi juurikaan katsella, mutta lehden yritän lukea joka päivä. Minulla on hyllyssäni myös parituhatta kirjaa, joista ainakin 500 on vielä lukematta.

Parhaimmat eteen tulleet urheilufaktat Peltola on kirjannut tietokoneelleen, jonka kovalevylle on vuosien varrella ehtinyt kertyä jo kymmeniätuhansia kysymyksiä ja vastauksia. Hän uskoo menestyksensä johtuvan ennen kaikkea kiinnostuksesta aihepiiriä kohtaan.
– Sellaiset asiat, jotka eivät minua yhtään kiinnosta, eivät myöskään jää mieleen, Peltola toteaa.

Jokaisessa Uudenmaan Urheilutietäjäkilpailussa mukana ollut tuusulalainen Jorma Lehtikangas sijoittui tämän vuoden kilpailussa toiseksi. Hopeasija oli hänelle neljäs. Yhtään voittoa ei miehellä vielä ole.
– Tänä vuonna kilpailussa oli minulle sopivia kysymyksiä, vaikka Beatles-asiantuntijana minua jäikin harmittamaan kohta 7, jonka vastauksen menin viime hetkellä muuttamaan vääräksi, Lehtikangas sanoo. Urheilua hän seuraa päivittäin – toisinaan jopa huomaamatta.
– Esimerkiksi elokuvaa katsoessani saatan käydä samalla mielessäni läpi kaikki ne judon MM-mitalistit, jotka ovat saavuttaneet yhden hopean ja yhden pronssin, 1. danin mustan vyön judossa saavuttanut Lehtikangas sanoo.

Pronssille ensimmäistä kertaa kilpailussa sijoittunut keravalainen Ossi Paanala kertoo tarkistavansa urheilufaktoja usein Youtubesta.
– Vaimokaan ei enää ihmettele, kun sanon katsovani Youtubesta jääkiekon SM-lligan finaalia vuodelta 1978, hän naurahtaa.