Oheisohjelman ja vastaavan merkitystä urheilumarkkinoinnissa korostetaan näkemykseni mukaan nykyisin aivan liikaa. Todisteeksi voi ottaa amerikkalaisen jalkapallon, jota on kaikenlaisella oheishörhelöinnillä yritetty saada suomalaisten suosioon, mutta laji on edelleen maassamme hyvin pienen piirin huvi. Yleisurheilupuolella tämä asia pitäisi olla tiedossa, sillä onhan lajin markkinoinnin keskeisessä roolissa vähintään yksi jenkkifutiksesta oppia saanut!
Esimerkiksi musiikki sopii hyvin taustalle urheilutapahtumiin, mutta ainakin v:n 1998 Suomi-Ruotsi -yleisurheiluottelussa sen käyttö oli aivan liiallista. Musiikki pauhasi jatkuvasti ja kuulutuksia tuli niin vähän, ettei katsomossa juuri pysynyt kärryillä maaottelutapahtumista.
Uutterassa musiikin käytössä on sekin pulma, että lähes mikä tahansa musiikki ärsyttää jotakuta. Heavy innostaa kyllä Samuli Vasalaa mutta närästää suurta osaa yleisöstä. äänenvoimakkuuksia pohdittaessa pitäisi muistaa sekin, että monet haluavat keskustella katsomossa.
Jos kilpailuihin halutaan uutta uskollista yleisöä, on syytä painottaa markkinoinnissa nimenomaan urheilun merkitystä. Kuten Arto Teronen vuoden 1991 Kalevan kisojen jälkeen kirjoitti, yleisurheilun tulevaisuus Suomessa riippuu ensi sijassa urheilijoista eikä markkinatempuista, jotka voivat olla vain tukemassa. Tähän tekee mieli lisätä, että markkinajipoilla saadut uudet katsojat luultavasti kaikkoavat heti, kun jokin toinen tapahtuma ottaa käyttöön vielä mojovammat tehosteet.
Muuten olen sitä mieltä, että jos joku suomalainen juoksee lähivuosina 10 000 metriä 26 minuuttiin tai heittää keihästä 110 metriä, hän kyllä vetää kansaa katsomoihin monin verroin enemmän kuin mitkään täyteohjelmat tai vastaavat. Ja kuten olen tainnut ennenkin todeta, en voi ymmärtää sitä, että kilpailutapahtuman promoottorina saa olla sellainen henkilö, joka toimii osanottajista joidenkuiden managerina - tämä on yhtä luonnoton tilanne kuin se, jossa joku osallistuisi tulopoliittisiin neuvotteluihin samaan aikaan sekä työnantaja- että työntekijäjärjestön edustajana. Moisen käytännön huonot puolet nähtiin esimerkiksi Lahden Eliittikisoissa 1999, kun promoottori Jukka Härkönen oli neuvotellut manageri Jukka Härkösen kanssa kilpailujen tähdeksi Marie-José Pérecin, joka tuli mukaan ilmeisen isolla rahalla ja hävisi huonon juoksun jälkeen Johanna Manniselle.
|