Etusivu
Kilpailuarkisto
SLU-talo, Helsinki 10.12.2005

tulokset | kysymykset | vastaukset

Vuoden yleisurheilutietäjä -kilpailua ovat aiempina vuosina hallinneet samat miehet, jotka yltävät kaikkia urheilulajeja koskevassa urheilutiedon SM-kisassakin kärkeen. Tänä vuonna asiaan tuli muutos, kun yleisurheilutietäjäkilpailun kärkipään valtasivat yleisurheilun erikoismiehet. Niin alkukilpailun kuin finaalinkin ykkönen oli vuonna 2004 niukasti toiseksi jäänyt lohjalainen Jyrki Repola, ja hänelle finaalissa hävisi kilpailun ensikertalainen, maratonin aikaan 2.33.19 juossut turkulainen Tuomas Zacheus. Kolmannen sijan jakoivat urheilutiedon yleismiehet, turkulainen Jari Hakalax ja haminalainen Jukka Mukala.

Kilpailussa oli vanhaan malliin puolitoista tuntia kestävä kirjallinen 40 kysymyksen alkukilpailu ja kahden parhaan kesken suullinen finaali. Jyrki Repola oli jo alkukilpailussa selvä ykkönen 28 pisteellä. Tuomas Zacheus keräsi 24,25 pistettä ja oli ratkaisevan neljännespisteen edellä vuoden 2004 kisan voittanutta Jari Hakalaxia ja Jukka Mukalaa. Vuoden 2004 kisan kolmanneksi sijoittunut Mikko Torro tipahti nyt kymmenenneksi.

Suullinen 10+2 kysymyksen finaali päättyi Repolan voittoon pistein 8–4,5. Tilanne oli kuitenkin tiukka loppuun saakka, sillä ennen viimeistä vihjekysymystä Repola johti vain 1,5 pisteellä. Viimeisessä kysymyksessä Zacheus yritti kolmea pistettä vastaten kuitenkin väärin, ja Repola kaunisteli loppulukemia vastaamalla oikein kahden pisteen vihjeen jälkeen.