Vuoden Yleisurheilutietäjä 2007

Etusivu
Kilpailuarkisto
Lappeenranta 4.8.2007

Vuoden 2007 Yleisurheilutietäjä -kilpailu järjestettiin 4. elokuuta Kalevan kisojen yhteydessä Lappeenrannassa.

Kilpailu alkoi klo 12.00 Lappeenrannan musiikkiopistolla 1,5 tunnin mittaisella kirjallisella osuudella. Perinteiseen tapaan kysymyksiä oli 40, ja vastausaikaa annettiin puolitoista tuntia. Tämän alkukilpailun paras oli kisassa aiempina vuosina voittamattomana esiintynyt ja viime vuodet kilpailukysymykset laatinut Vesa-Matti Peltola. Hän keräsi vaikeista kysymyksistä 21,5 pistettä ja sai ainoana yli puolet maksimipisteistä. Peltola ja kolme seuraavaksi parasta selviytyivät pudotuspeleihin, joissa kisan palkintosijat ratkottiin lopullisesti.

Pudotuspelit käytiin klo 16.00-17.00 Kimpisen urheilukentän haastatteluteltassa runsaan kymmenen katsojan ja muutaman paikalla käväisseen ohikulkijan edessä. Kilpailun tuomari Jari Hakalax esitti kysymykset suullisesti, ja kilpailijat vastasivat niihin vuorotellen toinen suullisesti ja toinen kirjallisesti. Suoria, yhden pisteen arvoisia kysymyksiä esitettiin kymmenen (finaalissa välieristä poiketen kaksitoista) ja niiden jälkeen kaksi vihjekysymystä, joista saattoi tienata jopa kolme pistettä per kysymys.

Ensimmäisessä välierässä kohtasivat alkukilpailun toiseksi sijoittunut Antti-Pekka Sonninen, Yleisurheilun Kuvalehden päätoimittaja, joka lähti kokeilemaan kykyjään kisaan ensimmäistä kertaa, ja kisan vuonna 2001 voittanut Jukka Mukala. Seitsemän ensimmäisen kysymyksen aikana Sonninen otti johdon pistein 3-1, mutta kahdella seuraavalla kysymyksellä Mukala tasoitti. Ennen viimeistä vihjekysymystä Sonninen johti puolella pisteellä. Mukala riskeerasi jo kolmen pisteen vihjeen kohdalla mutta vastasi väärin. Sonninen nappasi varmana voittajana vielä kaksi pistettä lisää ja otti finaalipaikan pistein 8-5,5.

Toisessa välierässä Vesa-Matti Peltola kohtasi alkukilpailussa neljänneksi sijoittuneen Esa Kaihlajärven, Suomen Urheiluliiton liittovaltuuston jäsenen ja entisen pikajuoksijan. Tämäkin välierä pysyi pitkään tasaisena, kun kymmenestä ensimmäisestä kysymyksestä neljä oli molemmille liian vaikeita. Ensimmäisessä vihjekysymyksessä Peltola tuplasi yhden pisteen johtonsa, ja kun Kaihlajärvi ei onnistunut nappaamaan viimeisestä kysymyksestä kolmea pistettä, kaunisteli Peltola voittonumeroiksi 8,5-4,5.

Finaalissa Antti-Pekka Sonninen pisti vanhan mestarin, Vesa-Matti Peltolan ahtaalle. Sonninen aloitti kolmella oikealla vastauksella, kun taas Peltola epäonnistui heti ensimmäisen kysymyksen kohdalla. Kahdeksannella kysymyksellä Sonninen kasvatti johtonsa jo 1,5 pisteeseen ja heti seuraavalla 2,5 pisteeseen. Kymmenes kysymys palautti eron 1,5 pisteeseen, mikä pysyi voimassa myös kahden seuraavan kysymyksen ajan.

Finaalin ensimmäisen vihjekysymyksen aihe oli Peltolalle tuttu, ja kolmen pisteen oikealla vastauksella hän keikautti asetelmat nurin. Sonninen yritti kahta pistettä mutta epäonnistui. Viimeisellä kysymyksellä Sonninen yritti riskillä kolmea pistettä mutta vastasi väärin. Peltola otti vielä kaksi lisäpistettä ja voitti finaalin pistein 10,5-7. Sonninen sijoittui lopputuloksissa toiseksi ja välierien häviäjistä Jukka Mukala alkukilpailussa paremmin sijoittuneena kolmanneksi. Kaikkiaan kisaan osallistui neljätoista kilpailijaa, joista kaukaisimmat saapuivat Iistä ja Oulusta.