Vuoden Yleisurheilutietäjä 2008

Etusivu
Kilpailuarkisto
Tampere 26.7.2008

Vuoden 2008 Yleisurheilutietäjä -kilpailu järjestettiin 26. heinäkuuta Kalevan kisojen yhteydessä Tampereella.

Kilpailu alkoi klo 10.30 Ratinan stadionin mediakeskuksessa 1,5 tunnin mittaisella kirjallisella osuudella. Perinteiseen tapaan kysymyksiä oli 40, ja vastausaikaa annettiin puolitoista tuntia. Tämän alkukilpailun paras oli kisassa aiempina vuosina voittamattomana esiintynyt ja useasti kilpailukysymykset laatinut orimattilalainen Vesa-Matti Peltola. Hän keräsi vaikeista kysymyksistä 24 pistettä ja sai ainoana yli puolet maksimipisteistä. Viimevuotisen kisan kakkonen Antti-Pekka Sonninen oli työllistetty Kalevan kisojen lehdistöpäällikön toimessaan, joten hän vastaili kysymyksiin vain epävirallisesti vajaassa puolessa tunnissa. Peltola ja kolme seuraavaksi parasta selviytyivät pudotuspeleihin, joissa kisan palkintosijat ratkottiin lopullisesti. Epävirallisten pisteittensä perusteella myös Sonninen olisi kisaan osallistuessaan kuulunut tähän porukkaan. Kaikkiaan alkukilpailuun osallistui 16 tietäjää.

Pudotuspelit käytiin klo 15.45-16.45 Ratinan stadionilla juoksuradan maalin edustalla yleisön edessä. Kilpailun tuomari Jari Hakalax esitti kysymykset suullisesti, ja kilpailijat vastasivat niihin vuorotellen toinen suullisesti ja toinen kirjallisesti. Suoria, yhden pisteen arvoisia kysymyksiä esitettiin kymmenen (finaalissa välieristä poiketen kaksitoista) ja niiden jälkeen kaksi vihjekysymystä, joista saattoi napata jopa kolme pistettä per kysymys.

Ensimmäisessä välierässä kohtasivat alkukilpailussa toiseksi sijoittunut, kisan vuonna 2005 voittanut helsinkiläinen Jyrki Repola ja turkulainen Tuomas Zacheus, joka vuoden 2005 finaalissa hävisi Repolalle. Kysymykset pysyivät edelleen vaikeina, ja ensimmäinen piste jaettiin vasta seitsemännessä kysymyksessä Zacheukselle. Ennen viimeistä vihjekysymystä tilanne oli tasan, mutta sitten Repola vastasi oikein kahden pisteen kohdalla ja otti finaalipaikan pistein 4,5-3,5.

Toisessa välierässä Vesa-Matti Peltola kohtasi alkukilpailussa neljänneksi sijoittuneen tamperelaisen Tuomas Tumin, joka jaksoi vain hetken rypistellä vastaan. Neljän kysymyksen jälkeisestä tasatilanteesta Peltola nousi voittoon selvin pistein 13-5. Maksimipistemäärä oli kuusitoista.

Finaali eteni tasaisena. Peltola tiesi vastauksen toiseen kysymykseen, Repola tasoitti kolmannella, Peltola meni neljännellä taas johtoon, Repola tasoitti kuudennella, ja seitsemännellä kysymyksellä Peltola otti puolen pisteen johdon. Tuomari, joka toimi myös juontajana, unohti merkitä Peltolan puoli pistettä papereihinsa, millä olisi voinut olla katastrofaaliset seuraukset tällaisessa kisassa, jonka lopussa pistetilanne vaikuttaa taktikointiin. Tuo puolikas saatiin palautettua pistetaulukkoon vasta viimeisen vihjekysymyksen ollessa alkuvaiheissaan eikä se ilmeisesti ehtinyt vaikuttaa kilpailun kulkuun. Kymmenen kysymyksen jälkeen Peltola johti jo pisteellä mutta Repola tasoitti 12. hetkellä. Ensimmäisestä vihjekysymyksestä molemmat ottivat kaksi pistettä mutta kilpailun viimeisessä kysymyksessä Repola vastasi jo kahden pisteen vihjeen kohdalla ja sai sen osumaan oikein. Peltolan oikea vastaus viimeisen vihjeen perusteella kaunisteli pisteet lukemiin 8,5-7,5. Näin Jyrki Repolasta tuli ensimmäinen, joka onnistui voittamaan Vesa-Matti Peltolan kisan vuodesta 1994 alkaneen historian aikana.