Etusivu
Kilpailuarkisto
Vaasa 27.7.2013

tulokset | kysymykset | vastaukset

Kahdeksattatoista kertaa järjestetty Vuoden Yleisurheilutietäjäkilpailu keräsi yksitoista osanottajaa aurinkoiseen Vaasaan. Mestaruuden voitti turkulainen Jari Hakalax. Toiseksi sijoittui espoolainen Jyrki Repola ja kolmenneksi iiläinen Pertti Huovinen.

Kysymykset olivat laatineet Suomen Urheilutietäjien jäsenet Vesa-Matti Peltola, Esa Kaihlajärvi ja Aki Huovinen. Kaihlajärvi toimi Vaasassa kilpailun tuomarina. Ensin oli vuorossa 40 kysymyksen puolitoista tuntia kestänyt alkukilpailu ja sen jälkeen kisatorilla kolmen parhaan väliset pudotuspelit, joissa vastattiin vuorotellen kirjallisesti ja suullisesti.

Alkukilpailu muodostui hyvätasoiseksi. Suurimman pistepotin, 28,75, kokosi Jyrki Repola. Maksimipisteet olivat 40. Repola keräsi reilut neljä pistettä enemmän kuin Huovinen. Kolmantena pudotuspeleihin selviytyi Hakalax. Kilpailijoista kahdeksan sai vähintään 20 pistettä, mitä voidaan pitää hyvänä saavutuksena.

Kahteen kysymykseen ei tullut yhtään oikeaa vastausta. Kukaan ei tiennyt tänä vuonna elinkautisen vankeustuomion 18 miljoonan euron kavalluksesta saaneen Euroopan hallimitalistin eikä kilpailun päivämääränä eli 27.heinäkuuta syntyneen suomalaisen olympiavoittajan nimeä.

Lisäksi oli kolme sellaista kysymystä, joihin osattiin vastata oikein osittain, mutta ei täydellisesti.

Jarkko Järvenpää juoksi Helsingin EM-kilpailuissa vuonna 2012 miesten 10 000 metrin viimeisenä maaliintulijana ajan 30.59,63. Kuka oli edellinen saman tai huonomman ajan arvokisojen 10 000 metrillä juossut suomalaismies?

Sitä ei kukaan muistanut, kuten ei myöskään molempia tämänvuotisten viestinjuoksun SM-kilpailujen kävelyviestien mestariseuroja eikä miesten 4 x 400 metrin seurajoukkueiden Suomen ennätyksen juossutta Kuhmon Kivan kvartettia.

Välierässä kohtasivat alkukilpailussa toiseksi sijoittunut Huovinen ja kolmanneksi sijoittunut Hakalax. Kysymykset ja ehkäpä pienoinen kisajännitys yleisön edessä aiheuttivat sen, että oikeita vastauksia tuli alle puoleen kysymyksistä ja lopullinen ratkaisu syntyi viimeisessä vihjekysymyksessä, josta molemmat saivat pisteen. Hakalax selviytyi finaaliin lyömällä Huovisen 5–4.

Finaalia oli seuraamassa hieman sankempi joukko katsojia kuin välierää, erittäin lämpimässä säässä, ja tämäkin ottelu ratkesi tiukan väännön jälkeen viimeisessä vihjekysymyksessä. Näin Jari Hakalaxista tuli Vuoden Yleisurheilutietäjä vuosimallia 2013 ja hopeatilan saavutti Jyrki Repola. Hakalax kukisti Repolan 7–5.

Ensi vuonna kilpailu täyttää 20 vuotta ja se käydään Kuopiossa lauantaina 2.8. Kalevan kisojen yhteydessä.