Etusivu
Kilpailuarkisto
Jyväskylä 22.7.2006

tulokset | kysymykset | vastaukset

Vuoden 2006 Yleisurheilutietäjä -kilpailun kisapaikkana oli Jyväskylä, jossa myös muut urheilijat kilpailivat samaan aikaan Suomen mestaruuksista yleisurheilun Kalevan kisoissa.

Lauantaina 22. heinäkuuta klo 12.00 aloitti 16 miestä kamppailun yleisurheilutietäjyydestä Harjun koululla 1,5 tunnin mittaisen alkukilpailun merkeissä. Perinteiseen tapaan kirjallisia kysymyksiä oli 40, ja jokainen niistä oli pisteen arvoinen. Alkukilpailun selvä ykkönen oli yleisurheilutietäjyyden aiemmin vuonna 2004 voittanut turkulainen Jari Hakalax, joka keräsi kokoon 27,5 pistettä. Alkukilpailun kaksi parasta selvisivät finaaliin, ja toisesta finaalipaikasta käydyn tiukan taistelun voitti vuoden 1999 mestari, karstulalainen Mikko Helminen, joka sai kasaan 25 pistettä. Vuoden 2005 hopeamitalisti, turkulainen kestävyysjuoksija Tuomas Zacheus varmisti 23,75 alkukilpailupisteellään nyt itselleen pronssimitalin. Myös seuraavilta sijoilta löytyy aiempien vuosien mitalisteja, mutta vuoden 2005 voittaja, lohjalainen Jyrki Repola romahti kymmenenneksi, ja vuoden 2000 mestari, karhulalainen Mauri Tiilikka oli kahdestoista.

Mestaruus ratkaistiin Hakalaxin ja Helmisen kesken suullisessa finaalissa kisayleisön silmien edessä Harjun stadionin kupeessa olevalla kisatorilla klo 15.30-16.00. Suoria kysymyksiä finaalissa oli viisitoista. Niiden jälkeen esitettiin vielä kolme vihjekysymystä, joista kustakin oli mahdollisuus napata jopa kolme pistettä. Finaalin alkupuolta Hakalax hallitsi napaten kymmenestä ensimmäisestä kysymyksestä kuusi pistettä Helmisen keksiessä vain yhteen oikean vastauksen. Kolme seuraavaa kysymystä mentiin tasatahtiin (yksi väärin, kaksi oikein), mutta kahdella viimeisellä suoralla kysymyksellä Helminen kavensi tilanteeksi 8-5. Ensimmäiseen vihjekysymykseen Helminen vastasi väärin Hakalaxin napatessa siitä kaksi pistettä. Toinen vihjekysymys ratkaisi pelin, kun kolmen pisteen vihjeenä oli myöhään edellisiltana Äänekoskella pidetyllä "viimeistelyleirillä", jolle Hakalax ja kaksi muuta kilpailijaa osallistuivat, esille tullut tärppi, ja niin Hakalax hymyssä suin vastaten nappasi mestaruuden varmistaneet pisteet kysymyksestä, johon Helminen ei tiennyt lisävinkkienkään jälkeen oikeaa vastausta. Viimeisestä vihjekysymyksestä Helminen nappasi tyylikkääksi lopuksi täydet kolme pistettä ja kavensi pistetilanteeksi 13-8, joka jäi myös lopputulokseksi, kun Hakalax vailla paineita vastasi väärin jo kahden pisteen vihjeen jälkeen.

Kisatorin lavalle roudattiin palkintokoroke, ja Kalevan kisojen järjestäjien edustajana kilpailupäällikkö Esa Kaihlajärvi, joka itsekin on Suomen Urheilutietäjien yhdistyksen jäsen, palkitsi kolme parasta Kalevan kisojen mitaleilla.